Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Personage van de dag | Sil Maier & Susan Staal

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
Tijdens deze editie van de Thriller Tiendaagse is het thema 'Wordt vervolgd'. Op Hebban zetten we daarom tien dagen lang een markant of populair seriepersonage uit de Nederlandstalige thrillercanon in de spotlight. Vandaag: Sil Maier en Susan Staal van Escober, het pseudoniem van schrijversduo Esther en Berry Verhoef.

Ritme

Naast een succesvolle solocarrière als thrillerschrijfster, schreef Esther Verhoef ook een vijftal thriller samen met haar man Berry onder het pseudoniem Escober. Hun werk wordt beschreven als actiethrillers met 'vlees op de botten'. Verhalen uit hun vriendenkring en het kijken van een documentaire fascineerde hen zo dat ze het verhaal van rond een man en vrouw verder wilden uitwerken. Het resulteerde in de creatie van Sil Maier, een stoer seriepersonage, dat in eerste instantie eerst door Esther Verhoef alleen werd bedacht en uitgewerkt voor haar debuutthriller Onrust. In het grote interview dat is te lezen in het Thriller Magazine vertelde de schrijfster dat ze in 2002 tijdens een vakantie in Noorwegen haar gezelschap al lastigviel met allerlei soldatenweetjes. 'Ik keek toen al om me heen door de ogen van een personage, zat tot over mijn oren in de research.'

Vanaf het derde deel gingen Esther en Berry samenwerken en was het pseudoniem Escober, een mannelijk klinkende en Engelse naam (niet te verwarren met Escobar, de naam van de Colombiaanse kartelleider), geboren. Het schrijversduo, in het echte leven ook met elkaar verbonden, verzon de naam tijdens een terugreis van Frankrijk naar Nederland.  Het puzzelwerk van Berry en de schrijflust van Esther zorgden voor interessante plots in de boeken die getypeerd werden als actiethrillers. 'Het is maar goed dat we niet hetzelfde bioritme hebben. Ik werk ’s nachts, Berry ’s ochtends. Als we tegelijk zouden werken, hadden we een probleem,' verklaarde Esther Verhoef in 2006.

Hun trilogie rond Sil Maier viel in het Nederlandstalige thrillergenre op door de gelaagdheid van de personages in combinatie met de actiescènes die niet werden geschuwd. Favoriete thrillerschrijvers van het duo waren in die tijd Andy McNab en Lee Child. Hun boeken Onrust en Onder druk werden genomineerd voor de Gouden Strop, en laatst genoemde titel werd bekroond met de Diamanten Kogel. Escober is in Duitsland en in de Verenigde Staten in vertaling verschenen. De filmrechten van de Sil Maier-trilogie zijn aangekocht door Rinkel Film/Fu Works.

Hebbans thrillerspecialist over Sil Maier en Susan Staal

In veel artikelen heb ik andere lezers aan het woord gelaten over hun ervaringen met het seriepersonage van de dag, maar voor de Sil Maier-trilogie maak ik graag een uitzondering. De boeken van Escober waren en zijn nog steeds een grote bron van inspiratie in de aanloop naar de publicatie van mijn eigen thriller Persona en de creatie van personage Elvira Selas. Ik weet nog goed hoe ik de boeken ongeveer acht jaar geleden ontdekte op een display van de bibliotheek. De mooie alitteratie in de titels en de flaptekst zorgde ervoor dat ik de drie boeken tegelijk meenam en de dagen daarna in een soort koortsachtig tempo meeging op de reizen die gemaakt werden in de verhalen. 

Mensen die mij kennen weten dat ik graag van de gebaande paden afwijk en daarom vaak 'stoere' boeken lees. De kennismaking met Sil Maier en Susan Staal was wat dat betreft een schot in de roos. Sil Maier kun je typeren als een complexe held, die toch je hart in razendsnel tempo verovert. Hij heeft dat imago over zich van een 'outsider' die zich soms letterlijk en figuurlijk moet wapenen tegen het gevaar dat op de loer ligt. Het sterke gevoel voor rechtvaardigheid sijpelt door en het is dan ook niet gek dat Maier door het vuur gaat voor de mensen die hij lief heeft. Daarom is het contrast met fotografe Susan Staal ook zo prettig; man/vrouw, impulsief/nadenkend, zachtaardig/het genadeloos breken van iemands neus.

De research spat in deze verhalen van de pagina's af; vuurwapens worden op de juiste wijze gehanteerd, locaties worden zeer treffend beschreven waardoor het lijkt alsof je er zelf rondloopt en personages hebben een geloofwaardige achtergrond. Tijdens deze editie van de Thriller Tiendaagse krijg ik bijna heimwee naar de reeks, daarom is mijn goede voornemen om de boeken binnenkort eens te herlezen. Het zal ongetwijfeld voelen als een soort thuiskomst. 

Win!

Kans maken op de gehele trilogie rond Sil Maier en Susan Staal, bestaande uit Onrust, Ongenade en Onder druk? Klik op het kader naast dit artikel om kans te maken op een van de ebook pakketten die we weggeven!Welke herinnering heb jij aan het lezen van de Escober boeken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel! Bekijk voor de gehele reeks, en hoe deze op volgorde te lezen, de auteurspagina van Escober op Hebban.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Personage van de dag | Sil Maier & Susan Staal

 

Gerelateerd

Over

Escober

Escober

Het schrijversduo ESCOBER (Esther Verhoef en Berry Verhoef), bundelt de krachten...

Esther Verhoef

Esther Verhoef

Esther Verhoef is een van de succesvolste en veelzijdigste schrijvers van Nederl...