Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Petitie om element naar kleur uit Pratchetts boeken te vernoemen slaat aan

door Hebban Crew 2 reacties
Een petitie om een recent ontdekt scheikundig element te vernoemen naar Octarine, 'de kleur van magie' uit de boeken van fantasy-auteur Terry Pratchett, is binnen enkele dagen ondertekend door zo'n dertienduizend mensen.

Terry Pratchett, die in maart vorig jaar overleed, kwam met het woord Octarine in zijn succesvolle Schijfwereld. Het is 'de achtste kleur' van de regenboog in de Schijfwereld. Pratchett bestempelde Octarine als 'De kleur van toverij' en introduceerde die in de gelijknamige fantasyroman uit 1983.

Octarine was volgens Pratchett de basiskleur, waarvan alle andere kleuren slechts 'bleke schaduwen' waren. Het heeft een soort fluorescerende groengeelachtige paarse glans, stelde de  Britse auteur vast. In zijn boeken was de kleur waarneembaar als er sprake was van veel magische energie. De kleur kon alleen worden gezien door mensen die gevoelig waren voor toverij. 

Fans van Pratchett hebben geopperd om element 117, met de voorlopige naam Ununseptium, naar Octarine te vernoemen. Element 117 is het op een na zwaarste element en behoort tot de vier recent ontdekte elementen die deze week door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) zijn erkend als scheikundig element. Volgens de richtlijnen van de IUPAC worden elementen traditiegetrouw vernoemd naar onder andere mythische karakters of concepten, een mineeraal, een plaats of regio of een wetenschapper.

De initiatiefnemers van de online petitie vinden dat Octarine een mythisch concept is. 'De Schijfwereld-serie bevat verhalen over goden en helden', schrijven zij. Bovendien menen ze dat het succes van de serie (70 miljoen verkochte boeken wereldwijd) ook een argument is dat moet meetellen.

Bron: The Daily Telegraph  Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Petitie om element naar kleur uit Pratchetts boeken te vernoemen slaat aan

 

Gerelateerd

Over

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...

Gesponsorde boeken