Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Petra Kruijt had niet verwacht dat het zo snel zou gaan

door Dennis van Elten 5 reacties


Wie is Petra Kruijt?
Ik ben een 27-jarige chicklitschrijver die daarnaast haar geld verdient als redacteur, journalist en tekstschrijver. Ik ben getrouwd, woon in Meppel, hou naast lezen en schrijven o.a. van vogels, reizen en boodschappen doen: het enige ‘huishoudelijke’ klusje waar ik blij van word.  

Toen jij begon met schrijven, waar gingen jouw eerste verhalen vooral over?
Dat is al heel lang geleden, dus het zal niet erg verheffend zijn geweest. Avonturenverhalen met stoere meisjes in de hoofdrol. Later, in de puberteit, een poging tot poëzie. Daarna via verschillende omzwervingen terechtgekomen bij de chicklit.  

Wat voor boeken liggen er op jouw nachtkastje?
Op dit moment zijn dat er drie: Lydia Davis’ Bezoek aan haar man, een verhalenbundel; Alphabetical van Michael Rosen, met een verhaal bij elke letter van het alfabet; en Woesten van Kris van Steenberge, omdat ik dat boek nu echt lees. De eerste twee zijn veeleer boeken waaruit ik af en toe een stukje (een verhaal of een letter) meepik voor het slapen.  

Heeft de opleiding journalistiek jou geholpen een betere schrijver te worden?
Ja. Er ligt in de opleiding veel nadruk op schrijven: techniek, creativiteit, noem het maar op. Dat heeft een positieve invloed gehad op alles wat ik schrijf.  

Wat inspireerde jou om een chicklit te schrijven?
Zo rond 2007/2008 las ik veel chicklits, ook de eerste Nederlandse die destijds op de markt kwamen. Ik had toen meteen het gevoel dat ik daar zelf ook wel wat mee zou kunnen. Dat heb ik geprobeerd en het bleek te werken!  

Toen in 2009 Gemma & partners uitkwam, had je toen kunnen bedenken dat je nu in totaal bijna zes boeken op je naam zou hebben staan?
Totaal niet. De acquirerend redacteur van de uitgeverij zei tijdens onze eerste ontmoeting wel tegen me: we willen investeren in een auteur, niet in één titel. De afspraak was dat we het drie boeken lang met elkaar zouden proberen. Nu komt het zesde er alweer aan. Dat had ik nooit durven denken, en ik had al helemaal niet verwacht dat het zo snel zou gaan.  

Hoe voelde het om je eerste boek in je handen te houden?
Fantastisch. Het was tijdens een auteursbijeenkomst en aan het einde kreeg iedereen een goodiebag waar ook twee boeken in zaten. In de mijne zaten twee titels van andere auteurs, maar in de tasjes van de rest zat een exemplaar van Gemma & partners. Ik kon mijn ogen niet geloven; dat was mijn boek! Was het er écht al? Ze waren allemaal zo lief om het me te laten vasthouden en wilden het zelfs gesigneerd hebben, wat ik natuurlijk deed. Die collega’s hebben dus de allereerste echte gesigneerde exemplaren van Gemma & partners. Ik weet niet eens meer of ik zelf toen ook een exemplaar heb gekregen of dat ik daarop moest wachten tot mijn boekpresentatie, maar het feit dat ik me dat niet herinner toont wel aan dat dat niet uitmaakte: het moment dat die boeken uit hun tasjes kwamen was waanzinnig.  

Kun je wat meer vertellen over Laat me jou zijn?
Laat me jou zijn gaat over twee zussen. De een heeft het gehad met haar leven: ze vindt haar vriend niet meer zo leuk, ze vindt haar werk niet meer zo spannend en ze vindt Nederland niet meer genoeg. Zij vertrekt naar San Francisco in de hoop daar het antwoord te vinden op de vraag: wat wil ik met mijn leven? De andere zus, die vier jaar jonger is, neemt voor een groot deel het leven van de vertrokken zus over. Dat is namelijk het leven waarvan zij altijd heeft gedroomd, maar ze kon het niet bereiken.  

Wat kunnen wij in de toekomst van Petra Kruijt verwachten?
Ik weet niet eens wat ík in de toekomst van Petra Kruijt kan verwachten. Ik hoop dat er nog veel boeken ‘in me zitten’, zowel chicklits als op termijn andersoortige romans. Ik hoop dat ik kan blijven doen wat ik het allerleukst vind en dat daar een markt en publiek voor zal zijn.  

Heb je nog een korte boodschap aan onze lezers?
Geen idee, ik kom alleen maar op clichés zoals ‘blijven lezen!’. Ik denk dat de lezers dat zelf ook wel kunnen bedenken, dus ik heb op dit moment geen verdere boodschap. Als iemand iets specifieks aan me wil vragen, mag dat altijd. Over de auteur

Dennis van Elten

52 volgers
252 boeken
4 favoriet
Auteur


Reacties op: Petra Kruijt had niet verwacht dat het zo snel zou gaan

 

Gerelateerd

Over

Petra Kruijt

Petra Kruijt

Hoi, wat leuk dat je hier bent! Ik ben Petra Kruijt en mijn leven bestaat voor e...