Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Monumentale pil

De anticonceptiepil krijgt een eigen monument. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

De conceptiepil en Oss zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom krijgt de Branbantse stad krijgt een monument voor zijn belangrijkste exportproduct. Volgende week vrijdag wordt het kunstwerk onthult.
Het kunstwerk is 14 meter lang, 7 meter breed en ongeveer een meter hoog. Er zitten 21 lichtkoepels met led-lampen in. Elke dag gaat er één uit, een verwijzing naar vrouwen die de pil uit de strip halen. Na 21 dagen worden alle lampen een week lang rood, voor de stopweek. Na 28 dagen begint het van voren af aan. 
In Oss ontwikkelde het farmaceutische bedrijf Organon in de jaren vijftig het anticonceptiemiddel Lyndiol. Dat kwam in 1962 op de markt en werd een wereldwijd succes. Miljoenen vrouwen konden ineens zelf bepalen wanneer ze ovuleerden én ze konden er zelf mee voorkomen dat ze zwanger werden.

Zelf bepalen wanneer je zwanger wordt. De pil wordt vaak ingezet om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan en mannen gaan ervanuit dat hun vrouw de pil op serieuze wijze innemen. Maar wat nou als de vrouw wel zwanger wil worden, maar haar man absoluut niet? Tja, ook dan kun je met de pil zelf bepalen wanneer je zwanger wordt...

Nieuwe buren - Saskia Noort

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.
Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem.
Eva en Rebecca worden goede vriendinnen en Rebecca vertelt Eva dat ze Steef er eigenlijk een beetje ingeluisd heeft met haar zwangerschap. Ze heeft opzettelijk de pil vergeten en haar man voor het blok gezet. Eigenlijk wilde Steef namelijk geen kinderen. Maar de kleine Sem is er toch gekomen.

Bron: nu.nl

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Monumentale pil

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken