Advertentie

Hebban vandaag

Kort nieuws /

Plaquette voor Bloem in geboorteplaats

Dichter J.C. Bloem is gisteren, op zijn vijftigste sterfdag, geëerd met een plaquette in Alphen aan den Rijn. Directeur Aad Meinderts van het Letterkundig Museum onthulde de gedenksteen bij Villa Nuova, de ouderlijke woning van de dichter, die onvergetelijke regels als 'Domweg gelukkig in de Dapperstraat' bedacht.

De gedichten van J.C. Bloem (1887-1966) zijn niet altijd even toegankelijk, maar sommige hebben de tand des tijds doorstaan. Uit het gedicht Insomnia wordt de regel ’Denkend aan de dood kan ik niet slapen, en niet slapend denk ik aan de dood’ vaak geciteerd. Ook bekend: ’Natuur is voor tevredenen of legen. En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant’.

Alphenaar Jan van Rijn vindt het bijzonder dat strofen van Bloem nog zo vaak geciteerd worden, zei hij onlangs in het Leidsch Dagblad. Samen met een aantal andere leden van kunstenaarsclub STA-ART besloot hij daarom tot een Bloemjaar. Tussen zijn sterfdatum 10 augustus (1966) en zijn geboortedatum 10 mei (1887) is er elke maand een activiteit in Alphen.

Bloem werkte als ambtenaar, als redacteur en als griffier, maar hield het nooit lang vol. Eigenlijk was hij alleen geïnteresseerd in poëzie. Een baan hield hem maar van het dichten af. Zijn schimmige verleden - hij werd overal ontslagen, trouwde met een twintig jaar jongere vriendin, had een voorkeur voor heel jonge meisjes en flirtte met de NSB - 

weerhield het gemeentebestuur er in eerste instantie van het Bloemjaar financieel te ondersteunen. Na de nodige protesten - er werd gewezen op de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren die aan Bloem zijn toegekend - is toch besloten een steentje bij te dragen.

Na de onthulling van de plaquette wordt het Bloemjaar in september vervolgd op Open Monumentendag. In een aantal Alphense monumenten worden gedichten van Bloem voorgedragen. In

november volgt er een Bloemdictee in de bibliotheek.

Bron: Leidsch Dagblad


Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Plaquette voor Bloem in geboorteplaats

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken