Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Pleidooi voor een hervorming van de islam: Ketters

Ayaan Hirsi Ali heeft een nieuw boek: 'Ketters', vertaald uit het oorspronkelijk Engelstalige 'Heretic'. De Arabische lente deed haar beseffen dat ze het mis heeft gehad: moslims wilden wel hervorming. In het boek beschrijft ze vijf punten van hervorming.

Op Twitter gonst het van de kritiek, maar eigenlijk met name van de bewondering voor haar milde en vreedzame benadering in Ketters.

De NRC zegt over Ketters: "Behalve scherp en hoopvol ook een boek vol compassie, dat inzicht geeft in hoe vreedzame moslims kunnen worstelen met de eisen van hun starre geloof en de verlokkingen van de moderne samenleving."

Het tijdschrift Vrij Nederland is onder de indruk: "Terwijl Hirsi Ali in Ketters duidelijk een missie heeft die uit persoonlijke ervaringen is ontstaan, gaat ze met veel redelijkheid en met grote kennis van zaken te werk. Ketters zou wel eens een Lutheraans effect kunnen hebben."

Over het boek
Met de Arabische Lente leek de islamitische wereld aan een veelbelovende omslag bezig. Maar de recente aanslag op Charlie Hebdo, de opkomst van de barbaarse IS en de oorlogen in Syrië en Irak tonen aan dat de relatie tussen de islamitische samenlevingen en het Westen weinig is veranderd, en een gevaar vormt voor de wereldvrede. Ayaan Hirsi Ali pleit voor een reformatie van de islam – een gematigde islam met gelovigen die kunnen leven met twijfel over de Koran en kritiek op de Profeet verdragen.

Ayaan Hirsi Ali daagt de jihadisten onverschrokken uit en beschrijft wat islamieten moeten doen om hun religie van de 7e naar de 21ste eeuw te ‘tillen’. Het Westen moet ophouden concessies te doen, want Islam is geen vredelievende religie’, zegt ze. Niet degenen die tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, maar hervormingsgezinde Moslims verdienen onze steun. Ketters is geen oproep tot strijd maar een pleidooi voor vreedzame verandering en mondiale tolerantie.

En jij? Ben jij benieuwd naar Ayaan Hirsi Ali's nieuwe boek Ketters?

Lees een fragment uit Ketters of bekijk een fragment van Nieuwsuur over het boekOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Pleidooi voor een hervorming van de islam: Ketters

 

Gerelateerd

Over

Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali (1969) werd geboren in Somalië en vertrok met haar moeder, ...

Gesponsorde boeken