Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Podium verwerft vertaalrechten op alle verhalen van Truman Capote

Een Zwitserse uitgever trof ze onverwachts aan in de New York Public Library Archives: een flinke stapel nooit gepubliceerde, vroege verhalen van Truman Capote. De erven Capote bleken aangenaam verrast door deze vondst als zodanig en het hoge niveau van deze verhalen, die de schrijver van In Cold Blood en Breakfast at Tiffany’s schreef tussen zijn 11de en 19de jaar. Hiermee blijkt de Amerikaanse literaire reus ook al een literair wonderkind te zijn geweest.

Uitgeverij Podium heeft voor Nederland de vertaalrechten op deze vroege verhalen weten te verwerven, in een two-book deal met Random House US, waarbij ook de hand werd gelegd op de onlangs geheel herziene The Complete Stories (waarvan de nodige verhalen in het verleden in Nederlandse vertaling verschenen maar al tijden niet meer in druk zijn). Joost Zwagerman schrijft een verhelderend nawoord bij Alle verhalen.

In november brengt Random House US de 13 verhalen uit als Early Stories, gevolgd door uitgaven bij vele prominente uitgevershuizen, waaronder de Zwitserse ontdekker (Kein & Aber), Penguin UK, Garzanti (Italië) en Olympia/Record (Brazilië). 

Met deze opzienbarende acquisitie weet Podium een van de grootste verhalenschrijvers ter wereld toe te voegen aan de sterk aan belang winnende, reeds een dozijn delen tellende serie verhalenbundels, waarin eerder werk verscheen van meesters op de korte baan als Etgar Keret, Scott Fitzgerald en George Saunders. 

Mede ter gelegenheid van de Week van het Korte Verhaal (februari 2016) zullen de Vroege verhalen van Capote verschijnen in een actie-uitgave van slechts € 10,- (ca. 144 pagina’s). Het is een van de ‘lead titles’ van de najaarsaanbieding 2015. Capote’s Vroege verhalen zal tevens informatie bevatten over de eind 2016 te verschijnen Alle verhalen van Capote, en over Podiums gehele verhalenreeks, waarin gelijktijdig sterke bundels zullen verschijnen van de meermalen bekroonde Nederlandse dichteres Kira Wuck (haar prozadebuut) en S.J. Naudé, ‘de Zuid-Afrikaanse Murakami’. Ook staan bundels gepland van de jonge Brit Stuart Evers en de internationaal doorgebroken Deense schrijfster Dorthe Nors. Over enkele weken verschijnt bovendien de uiterst succesvolle bundel van de Duitse debutante Karen KöhlerVuurpijlen vangen.

Een eerdere postume uitgave van Capote, de debuutroman Summer Crossing (1940), verscheen in 2006 als Een zomer lang bij De Bezige Bij (niet meer leverbaar). Steractrice Scarlett Johansson is bezig met de verfilming hiervan, waarmee ze haar debuut maakt als regisseuse.Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Podium verwerft vertaalrechten op alle verhalen van Truman Capote

 

Gerelateerd

Over

Truman Capote

Truman Capote

Truman García Capote, pseudoniem van Truman Streckfus Persons (...

Gesponsorde boeken