Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Poëzieprijs voor Ruth Lasters

door Hebban Crew 1 reactie
De Vlaamse dichteres Ruth Lasters heeft gisteravond in de Antwerpse Arenbergschouwburg de Herman de Coninckprijs 2016 gewonnen, de prijs voor de beste dichtbundel van het jaar. Voor haar bekroonde bundel 'Lichtmeters' krijgt Lasters een geldbedrag van 6.000 euro.

De 36-jarige Ruth Lasters studeerde in Brussel en volgde lessen aan de SchrijversAcademie. Later woonde zij enige tijd in Madrid en in Gent, om zich daarna weer in haar geboortestad Antwerpen te vestigen. Naast haar literaire werk is zij actief als docente Frans. Volgens de jury is haar tweede dichtbundel Lichtmeters 'sterk en coherent, met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal'.

‘Waar veel dichters in hun poëzie toewerken naar een sterke zin in de laatste regel, durft Lasters haar beeldtaal van meet af in het gezicht van haar lezers te slingeren’, concludeert de jury. 'Veel van haar gedichten zijn scenario’s die een vraag uitwerken die velen zich regelmatig stellen, zonder haar daadwerkelijk te beantwoorden: Wat als? Het resultaat is bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen.’

Jeroen Theunissen kreeg de publieksprijs voor het mooiste gedicht. De Debuutprijs ging naar Kameleon van Charlotte Van den Broeck. De Herman de Coninckprijs is een jaarlijkse Vlaamse literatuurprijs voor poëzie ter nagedachtenis van dichter, essayist en journalist Herman de Coninck (1944-1997). 

Bronnen: VRT. De StandaardOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Poëzieprijs voor Ruth Lasters

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken