Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Poëzieweek 'eclatant succes'

door Hebban Crew 1 reactie
Tijdens de Poëzieweek is de omzet van Nederlandstalige poëzie gestegen met 34% ten opzichte van de Poëzieweek 2015, meldt de CPNB. Een van de beste verkochte poëziebundels in Nederland was de dichtbundel Wakend over God van de vorig jaar overleden Joost Zwagerman en de winnaar van de VSB Poëzieprijs Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer.

Onder het motto Jaren die druppelend versmelten stond de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans dichtte het Poëziegeschenk Neem en lees. Zo goed als alle exemplaren van deze bundel zijn via de boekhandel aan haar klanten cadeau gedaan. Neem en lees had een oplage van 15.000 exemplaren, 20% meer dan vorig jaar.

Volgend jaar wordt de Poëzieweek gehouden van donderdag 26 januari t/m woensdag 1 februari 2017. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. 

Wanneer de omzet van de Poëzieweek 2016 vergeleken wordt met de omzet van poëzie in de twee weken daarvoor dan is er zelfs een stijging waarneembaar van 333 % in Nederland, zo heeft de CPNB berekend. De Poëzieweek lokt volgens de boekpromotor overduidelijk in groten getale een geïnteresseerd lezerspubliek naar de boekwinkel. 

Waar in Nederland de bundel van Joost Zwagerman de verkooplijst aanvoert, belandde in Vlaanderen de poëziebundel Zing Zing (Prometheus) van Peter Verhelst op één en de winnaar van Herman de Coninckprijs, Lichtmeters van Ruth Lasters (uitgeverij Polis) op de 2e positie van bestverkochte poëzie in de Poëzieweek. Stefan Hertmans staat met zijn laatste poëziebundel Een beeld van jou (De Bezige Bij) op nummer 6. Carmien Michels won de finale battle van het NK Slam tegen Else Kemps en won de Gouden Vink wisseltrofee. Else Kemps won een paar dagen daarvoor de Turing Gedichtenprijs voor haar gedicht En of het zo door kon gaan. Nu schrijft ze iedere week een gedicht voor Giel's ochtendshow op 3FM. Ilja Leonard Pfeijffer won in de Poëzieweek de VSB Poëzieprijs én de Awater Poëzieprijs voor zijn bundel Idyllen (Arbeiderspers) en bezet de 2e plaats in de Top 10 in Nederland.

Bron: CPNBOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Poëzieweek 'eclatant succes'

 

Gesponsorde boeken