Hebban vandaag

Leesclubs /

Portret van een vrouw: "Een typische Jojo Moyes"

De Feelgood Leesclub verdiepte zich de afgelopen weken in de prachtige roman 'Portret van een vrouw' van Jojo Moyes. Benieuwd naar het eindoordeel van de leesclub-deelnemers? Lees hieronder een samenvatting van deze editie.


OVER PORTRET VAN EEN VROUW
Portret van een vrouw speelt zich af in 1916. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en terwijl Sophie's grote liefde Édouard aan het front vecht, is zij zelf de steun en toeverlaat van haar familie. Samen met haar zus runt ze het familiehotel. Wanneer de Duitsers daar hun intrek nemen valt de Kommandant als een blok voor Sophie. Vooral van het schilderij dat Édouard voor de oorlog van haar maakte, blijkt hij erg onder de indruk. Sophie besluit dat dit schilderij haar enige kans is om haar geliefde te redden en zet haar reputatie én leven op het spel. 
Bijna een eeuw later krijgt Liv het schilderij cadeau van haar man David, die niet lang daarna plotseling overlijdt. Het cadeau betekent alles voor Liv, omdat het haar doet denken aan de korte maar gelukkige periode met haar man. Maar dan hoort ze over de donkere geschiedenis van het schilderij...

LEESCLUB
In drie discussierondes bespraken de leesclub-deelnemers wat zij van het boek vonden. 

Voor het lezen
Jojo Moyes is geroemd om haar prachtige romans, zoals de terechte bestsellers Vier plus één en Voor jou, dus het is niet vreemd dat de verwachtingen voor Portret van een vrouw hooggespannen zijn. Hoewel de cover niet voor iedereen even prikkelend is, is de eerste indruk hoopvol. Zo zegt Marloes: 'De voorkant vind ik heel erg mooi en rustgevend. Ik vind de vrouw op de voorkant met een brief wel een beetje cliché, maar het maakt me ook nieuwsgierig'. Ook Marleen verwacht veel van dit nieuwe boek: 'Doordat ik al eerder ontzettend mooie boeken van Jojo Moyes heb gelezen zijn mijn verwachtingen misschien erg hoog, maar ik heb er zeker vertrouwen in dat de schrijfster deze absoluut waar zal maken!' 

Opvallende kritiek wordt gegeven over de achterflap met haar aandachttrekkende quotes van bekende namen en media. Bedoeld om te overtuigen, wekt de overdaad aan lovende quotes bij menigeen juist irritatie op. Zo iemand als Jojo Moyes heeft dat helemaal niet nodig, vinden de lezers. Het gaat immers om de inhoud van het boek. 

Tijdens het lezen
Dat Jojo Moyes vol van drama en emotie kan vertellen, was al duidelijk in haar vorige romans. Ook in Portret van een vrouw komt deze schrijfstijl terug. De leesclub-deelnemers zijn er vol van, en discussiëren er in deze ronde hevig op los: 'Het hele verhaal overweldigt mij tot nu toe. Er wordt met passie verteld en toch ingehouden. Je houdt zelf nu en dan ook je adem in', aldus Roosje. 

'Het eerste gedeelte over de oorlog heeft me erg aangegrepen. Het Franse dorp is in de ban van de Duitsers, er is geen ontkomen aan. 
Het tweede gedeelte kwam ik wat moeilijker in, had nog graag wat doorgelezen over de oorlog. Kreeg nu een beetje het gevoel dat ik aan een ander boek was begonnen', aldus Bianca. 

Na het lezen
Door de aangrijpende verhaallijn over de Eerste Wereldoorlog, zou je dit boek niet meteen scharen onder feelgood. Toch drukt Moyes die kenmerkende stempel op dit boek en zijn de lezers het er bijna unaniem over eens dat de afloop van het verhaal de term 'feelgood' recht aan doet. 'Ik vind het eerder een roman dan echt feelgood. Er waren genoeg momenten waarbij ik me eerder somber voelde over alle gebeurtenissen die er gebeurde in WO1 dan dat ik echt blij werd. Wel werd ik blij van het geweldige boek dat Jojo Moyes weer heeft geschreven', aldus Marleen. 

Het perspectief wisselt van verleden naar het heden. Het pendelen tussen deze perspectieven was voor velen goed te volgen en van toegevoegde waarde. Zo zegt Suzanne: 'De opdeling tussen verleden en het heden van het boek vond ik verrassend, maar gaf juist ook meteen duidelijkheid tussen toen en nu'. 

BEOORDELING
De eindconclusie van de meeste lezers is dat dit boek weer een typische Jojo Moyes is. In Harriets woorden: 'Zoals in veel van haar boeken zit er naast het element "feelgood" altijd een onderwerp dat tot meer nadenken aanzet en wat maatschappelijk relevant is'. Daarmee scoort dit boek gemiddeld een dikke 8,1. 

'Ik geef het boek het cijfer 8, ik vond het een heerlijk boek om te lezen met mooie afgeronde verhaallijnen', aldus Marije. 
'Ik geef dit boek een 8. De manier waarop de verschillende levens en periodes met elkaar verweven waren, vind ik erg mooi', zegt Nadine.
'9,5: De personages zijn levensecht en makkelijk in te leven, de schrijfstijl van Moyes is zoals gewoonlijk prachtig', vindt Chantal. 

Lees ook de recensies van de leesclub-deelnemers op de boekpagina van Portret van een vrouw.Over de auteur

Julia Berendse

59 volgers
86 boeken
9 favoriet


Reacties op: Portret van een vrouw: "Een typische Jojo Moyes"

 

Gerelateerd

Over

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...

Hebban Spots

Hebban Feelgood Leesclub

471 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken