Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Pratchett zwaait af met laatste Discworldboek in september

door Kanta 2 reacties
De uitgever van Terry Pratchett, Penguin Random House, heeft bekend gemaakt dat dit jaar het laatste Discworldboek verschijnt. Het eenenveertigste deel van de wereldberoemde Discworldserie, in Nederlandse vertaling bekend als de Schijfwereld, verschijnt in september onder de Engelse titel The Shepherd’s Crown.

Pratchett kondigde eind 2014 het verschijnen van dit boek aan, maar hij heeft de publicatie ervan niet meer mee mogen maken. Op 12 maart overleed hij aan de gevolgen van een vroege vorm van Alzheimer, waar hij sinds 2007 aan leed. Zijn laatste boeken zijn opgeschreven door zijn assistent Rob Wilkins, aan wie hij de boeken dicteerde, omdat hij niet meer kon typen en nauwelijks meer kon schrijven.

Pratchetts Discworldserie is al meer dan dertig jaar oud: het eerste deel, The Colour of Magic, verscheen in 1983. Zijn werken werden direct enthousiast ontvangen, maar zijn grote doorbraak kwam toen Pyramids in 1989 de British Science Fiction Award ontving. In 2009 werd hij geridderd tot Sir Terry Pratchett voor zijn bijdrage aan de literatuur.

De eerste Nederlandse Discworldvertaling, De kleur van toverij, verscheen in 1991. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 80 miljoen van zijn boeken verkocht, voornamelijk uit de Discworldserie. Deze serie begon als een parodie op de traditionele high fantasy (tovenaars, elfen en orken), maar is ook vanaf dit begin een sterk geschreven, humoristische én serieuze fantasyserie. Zijn personage Death, DIE ALLEEN IN KLEIN KAPITAAL SPREEKT, kondigde op Twitter Pratchetts overlijden aan.

Zijn laatste Discworldboek gaat over de jonge heks Tiffany Aching, over wie hij vier eerdere boeken schreef. Ze maakte haar debuut in 2003 in The Wee Free Men en was vervolgens de hoofdpersoon in A Hat Full of Sky, Wintersmith en I Shall Wear Midnight. Voor grote fans zal dit nieuws als een verrassing zijn gekomen: I Shall Wear Midnight suggereerde dat dit het laatste boek zou zijn met Tiffany Aching in de hoofdrol.

Het is mogelijk dat dit niet het allerlaatste Discworldboek is: Pratchett maakte in 2012 bekend dat hij het niet erg zou vinden als zijn dochter Rhianna Pratchett de serie zou overnemen. Pratchett junior is op dit moment scriptschrijver voor games en de tv-serie gebaseerd op Terry Pratchetts The Watch. Of dit een goede keuze zou zijn, is moeilijk te zeggen, maar de slechte ontvangst van Eoin Colfers zesde deel van Douglas Adams’ The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy suggereert dat het erg lastig is voor welke schrijver dan ook om direct voort te bouwen op het werk van een te jong gestorven schrijversidool.

The Shepherd’s Crown
ligt wereldwijd op 10 september in de winkels. Het is nog niet bekend wanneer een Nederlandse vertaling zou verschijnen. Deze zal er waarschijnlijk wel komen: van de veertig reeds verschenen Discworldboeken is alleen Raising Steam (2013) nog niet in het Nederlands verschenen.Over de auteur

Kanta

118 volgers
608 boeken
10 favoriet


Reacties op: Pratchett zwaait af met laatste Discworldboek in september

 

Gerelateerd

Over

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...