Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Prentenboek Top 10 | Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat de Prentenboek Top 10 centraal, tien voorleesboeken die zijn gekozen door bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Elke dag lichten we één prentenboek uit deze top 10 uit en geven we extra voorleestips. Vandaag het prentenboek 'Fred en de (bijna mislukte) verjaardag' van Pépé Smit.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt, of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Creëer die voorleesmomenten in je hectische leven: samen kijken, luisteren, praten en lachen. Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek

Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

Geschreven en geïllustreerd door Pépé Smit

Fred komt er bij toeval achter dat Anton de boswachter jarig is, maar Fred weet eigenlijk niet wat dat is. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart en een kadootje bij horen, heeft Fred met Anton te doen. Want niks taart en niks kadootje, Anton zit in zijn eentje in zijn boshut te sippen. Fred vindt het wel een beetje zielig voor die oude brompot en besluit er iets aan te doen.

Over de auteur
Pépé Smit werd opgeleid aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Naast haar werk als kunstenaar is zij bekend van haar illustraties en geënsceneerde foto’s voor NRC Handelsblad en de Groene Amsterdammer.

Voorleestip

Voorspel samen het verhaal

Voorlezen is meer dan alleen de tekst oplezen uit het boek en je kind laten luisteren. Als je wilt, kun je het heel interactief maken, waardoor je je kind echt betrekt bij het verhaal. Dat begint al voor je aan het lezen slaat: wat denken jullie van de cover en de titel? Kun je daaruit al opmaken waar het verhaal over zal gaan? Maar ook tijdens het lezen is het goed om regelmatig de aandacht van je kind erbij te houden door vragen te stellen over het verhaal tot dan toe. Wat denken zij dat er gaat gebeuren op de volgende bladzijden? Door die vraag denkt je kind goed na en leert het zelf oplossingen bedenken. Daarmee lees je niet alleen voor, maar stimuleer je ook het probleemoplossend vermogen van je kind. En dat is je hele leven lang handig.

Meer voorleestips

Meer boekentips

In Fred en de (bijna mislukte) verjaardag leert Fred niet alleen wat verjaardagen zijn en hoe je ze moet vieren, maar vergroot hij ook zijn empathisch vermogen door zich te verplaatsen in Anton. Dat hij zit te sippen, vindt Fred maar niks, ook al is hij een oude brompot. Door een feestje te organiseren, laat hij Anton zien dat hij hem waardeert. In onderstaande vier prentenboeken vind je dezelfde thema's.

(5)
Gloria wil haar moeder voor haar verjaardag verrassen met een echt bijzonder cadeau. Geld heeft ze niet, maar die oude vaas in de rommelkast kan ze vast ruilen voor iets moois.
(9)
De luiaard is jarig en alle dieren komen het vieren. Maar luiaard wil alleen maar slapen! Zijn vriendjes vertellen elk waarom zij het zo leuk vinden om jarig te zijn. Vindt hij het echt niet fijn?
(7)
Bij verjaardagen gaat het erom te vieren dat jij er bent. Daarom vind je in dit prentenboek tien handige (en vooral grappige) regels om de allerleukste dag van het jaar goed aan te pakken.
(0)
Grijze Muis wil een bijzondere verjaardag, dus hij gaat op zoek. Maar hij kan het niet vinden. Als hij de volgende morgen wakker wordt, staat hem een grote verrassing te wachten.

Voorleeschallenge

Vaker voorlezen willen we allemaal. Daarom organiseert Hebban in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge 2024 om voorlezen nog leuker te maken. Stel jouw doel in en klik op de knop 'Start je challenge'. Maak samen een boekenlijst aan door je Wil ik lezen-plank te vullen en start met voorlezen. Wil je graag meedoen maar kun je wel wat prentenboekentips gebruiken? Vanaf 7 februari tipt Hebban je elke week een mooi voorleesboek: #woensdagvoorleesdag!

Naar de VoorleeschallengeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prentenboek Top 10 | Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

 

Gerelateerd

Over

Pépé Smit

Pépé Smit

Pépé Smit werd opgeleid aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Naas...