Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Prentenboek Top 10 | Het verlegen vogeltje

door Hebban Crew 3 reacties
Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat de Prentenboek Top 10 centraal, tien voorleesboeken die zijn gekozen door bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Elke dag lichten we één prentenboek uit deze top 10 uit en geven we extra voorleestips. Vandaag het prentenboek 'Het verlegen vogeltje' van Jan Paul Schutten en Liset Celie.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt, of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Creëer die voorleesmomenten in je hectische leven: samen kijken, luisteren, praten en lachen. Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek

Het verlegen vogeltje

Geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Liset Celie

Het is een herrie van jewelste in het bos: alle vogels zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel om hulp, maar met al dat gesnater verstaat zij hem helemaal verkeerd! En de kauw hoort ook iets heel anders dan wat de merel zegt. En de roek verstaat de kauw weer niet … Al snel vliegt iedereen in een lange slinger door het bos, over de wei, het landgoed en naar het strand. Met helemaal achteraan de verlegen groenling. Komt het nog goed?

Over de auteurs
Jan Paul Schutten schrijft voornamelijk informatieve boeken voor kinderen over de natuur, je hersenen, dieren en de geschiedenis. Hij kreeg maar liefst tweemaal in zijn carrière een Gouden Griffel uitgereikt en in 2009 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk. Liset Celie is een illustrator met een grote passie voor het werken voor en met kinderen. Ze vertelt in klassen en bibliotheken graag op een interactieve wijze over het boekenvak en hoe het leven van een illustrator eruit ziet.

Voorleestip

Leg moeilijke woorden uit

Kinderen begrijpen vaak veel meer dan we denken, omdat ze bij een moeilijk woord dat ze niet kennen de benodigde informatie ook uit de context halen. Je hoeft daarom je voorleesverhaal niet te stoppen bij elk woord dat je niet eerder tegen bent gekomen, maar af en toe is wat extra hulp geboden. Hou het bij één woord per voorleesbeurt, want dan heb je meer kans dat ze het goed onthouden. Omdat kinderen graag hetzelfde verhaal vaker voorgelezen krijgen, ontstaan er vanzelf meer kansen om alles uit te leggen dat je je kind wilt leren. Heb je zo'n struikelwoord gevonden of vraagt je kind zelf om uitleg? Wijs naar het plaatje, geef een voorbeeld of gebruik een ander woord dat hetzelfde betekent. Zeg het woord na het verhaal nog eens en bedenk in welke zinnen je het nog meer zou kunnen gebruiken. Dat helpt je kind onthouden en zo groeit hun woordenschat vanzelf.

Meer voorleestips

Meer boekentips

In Het verlegen vogeltje zitten heel wat herkenbare situaties. Verlegenheid, graag samen willen zijn en verkeerd begrepen worden. Wat een pret kun je al op voorhand hebben als je ziet dat het misgaat met al die vogelboodschappen. Zal het goed komen? Wat zouden jij en je kind doen als jullie in de situatie van het vogeltje zaten? In onderstaande vier prentenboeken vind je dezelfde thema's.

Extra leuk voor de ouders: dit verhaal is gebaseerd op de oudste, geschreven Nederlandstalige zin, 'Hebban olla vogala'. Lees er hier meer over.

(6)
Arthur en Zeb zijn op elkaar, maar durven het niet hardop te zeggen. Arthur probeert het op te schrijven, maar keurt alle versies af en verstopt ze.
(5)
Er komt een feest! De dieren verkleden zich en iedereen mag naar binnen. Het is Kameleon iets te druk. Maar dan ontdekt hij dat hij niet de enige is.
(2)
Vlinder botst tegen Hommel aan. Hommel landt op een bloem en prikt Eekhoorn. Zo zet de botsing een heleboel chaos in gang.
(1)
Doris is een knalrode olifant, dus je ziet haar meteen. Zie jij haar? Natuurlijk zie je haar. Maar Doris is ook heel verlegen en wil niet opvallen.

Voorleeschallenge

Vaker voorlezen willen we allemaal. Daarom organiseert Hebban in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge 2024 om voorlezen nog leuker te maken. Stel jouw doel in en klik op de knop 'Start je challenge'. Maak samen een boekenlijst aan door je Wil ik lezen-plank te vullen en start met voorlezen. Wil je graag meedoen maar kun je wel wat prentenboekentips gebruiken? Vanaf 7 februari tipt Hebban je elke week een mooi voorleesboek: #woensdagvoorleesdag!

Naar de VoorleeschallengeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prentenboek Top 10 | Het verlegen vogeltje

 

Gerelateerd

Over

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten (1970) schrijft voornamelijk informatieve boeken voor kinderen...

Liset Celie

Liset Celie

Liset Celie is een illustrator met een grote passie voor het werken voor en met ...