Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Prentenboek Top 10 | Ik mis Milo

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat de Prentenboek Top 10 centraal, tien voorleesboeken die zijn gekozen door bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Elke dag lichten we één prentenboek uit deze top 10 uit en geven we extra voorleestips. Vandaag het prentenboek 'Ik mis Milo' van Pim Lammers.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt, of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Creëer die voorleesmomenten in je hectische leven: samen kijken, luisteren, praten en lachen. Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek

Aan zee

Geschreven door Pim Lammers en geïllustreerd door Sanne te Loo

Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemis voelt hij overal. In zijn hart, in zijn hoofd, in zijn buik. Van zijn moeder mag hij een ander huisdier uitkiezen. Neem een paard, zegt zijn zus. Of een hond, zegt een vriendin. Of een leeuw, stelt zijn beste vriend voor. Maar hij wil helemaal geen nieuw huisdier! Milo en hij horen bij elkaar. Voor altijd. Hoe kan een ander dier Milo nou ooit vervangen?

Over de auteurs
Pim Lammers schrijft voor volwassenen en kinderen. Met het winnen van de Zilveren Griffel werd hij de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Ook werkt hij als vertaler van kinderboeken en recensent. Sanne te Loo illustreerde al meer dan veertig kinderboeken en heeft zowel een Bronzen als een Zilveren Penseel. Daarnaast schrijft ze soms een eigen verhaal voor een prentenboek.

Voorleestip

Maak van het voorleesmoment een gewoonte

Kinderen vinden het fijn om op het voorleesmoment te kunnen rekenen. Ze gedijen bij structuur, ook wanneer het gaat om leuke dingen. Kies een vast moment dat jullie beiden uitkomt. Dat kan in de ochtend zijn, als jullie voor school nog even lekker op de bank knuffelen, maar ook 's avonds in bed voor het slapengaan. Je kunt ook besluiten om voor te lezen tussen de middag, of elk willekeurig ander moment waarvan je weet dat je er dagelijks tijd voor hebt.

Zodra het routine is, wordt het voor jou ook makkelijk om je aan de afspraak te houden en het zelf ook te gebruiken als een moment van ontspanning. Lees voor op een plek waar je kind niet bezig kan zijn met iets anders en maak het gezellig. Kruip samen weg op een fijn plekje, pak er een knuffel of kussen bij en zorg ervoor dat je aandacht hebt voor elkaar. Dan wordt voorlezen al snel een gewoonte waar je samen elke dag weer naar uitkijkt.

Meer voorleestips

Meer boekentips

De dood van een geliefd huisdier of familielid kan voor veel verdriet zorgen. Het grote gemis maakt het niet makkelijk om de gebeurtenis een plekje te geven en weer naar de toekomst te kijken. Voor kinderen kan het al helemaal moeilijk zijn om onder woorden te brengen wat ze voelen. Gelukkig zijn er heel wat mooie prentenboeken die daarbij helpen. In onderstaande vier prentenboeken vind je dezelfde thema's.

(61)
Wat doe je met een gemis dat alleen maar groter wordt als je probeert minder te missen? Gelukkig blijkt oma nooit écht ver weg.
(7)
Lara's verdriet is zo groot dat haar tranen haar meenemen naar de zee. Daar vindt Lara iets wat haar moed geeft terug naar huis te gaan.
(52)
Vogel is dood. Gisteren leefde hij nog. Sommige andere vogels moeten er een beetje van huilen, en dat mag best. Samen huilen is fijn.
(11)
Als Beer doodgaat, kunnen Bever en Mol het nauwelijks geloven. Ze troosten elkaar, maar zijn ook weleens boos en verdrietig.

Voorleeschallenge

Vaker voorlezen willen we allemaal. Daarom organiseert Hebban in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge 2024 om voorlezen nog leuker te maken. Stel jouw doel in en klik op de knop 'Start je challenge'. Maak samen een boekenlijst aan door je Wil ik lezen-plank te vullen en start met voorlezen. Wil je graag meedoen maar kun je wel wat prentenboekentips gebruiken? Vanaf 7 februari tipt Hebban je elke week een mooi voorleesboek: #woensdagvoorleesdag!

Naar de VoorleeschallengeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prentenboek Top 10 | Ik mis Milo

 

Gerelateerd

Over

Pim Lammers

Pim Lammers

Pim Lammers is kinderboekenauteur en dichter. Hij vindt sprookjes over de liefde...

Sanne te Loo

Sanne te Loo

Sanne te Loo (1972) studeerde aan de academie voor Beeldende Kunst in Breda en d...