Hebban vandaag

Nieuws /

Prijs voor non-fictieboek over autisme

De Amerikaanse auteur Steve Silberman heeft de Samuel Johnson Prize gewonnen voor zijn boek over autisme. Het is de eerste keer dat een populair-wetenschappelijk werk deze jaarlijkse prijs voor het beste non-fictieboek wint. De prijs werd in 1999 in het leven geroepen.

Met zijn boek Neurotribes: The Legacy of Autism and How to Think Smarter About People Who Think Differently won Steve Silberman een cheque ter waarde van twintigduizend Britse pond (ruim 28.000 euro). De juryleden prezen het boek als een 'tour de force' van journalistiek en wetenschappelijke research. Op de shortlist stonden nog vijf andere boeken, waaronder Landmarks van Robert MacFarlane.

Historica en juryvoorzitter Anne Applebaum roemde Silbermans journalistiek, 'rijk aan compassie', en zei dat de schrijver excelleerde in het gebruik van verhalen en anekdotes om complexe medische vraagstukken voor een breed publiek begrijpelijk te maken. 

Silberman, die in San Francisco woont, is meer dan twintig jaar wetenschapsjournalist voor bladen als Wired, the New Yorker en de MIT Technology Review. In zijn boek gaat Silberman onder andere in op de historie van het onderzoek naar autisme en pleit voor meer begrip en acceptatie voor 'mensen die anders denken'. Verder beschrijft hij het leven van Hans Asperger, de Oostenrijkse kinderarts naar wie het Syndroom van Asperger is vernoemd.

De Samuel Johnson Prize werd vorig jaar gewonnen door Helen Macdonald met haar boek H is van Havik.  

Bron: BBCOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prijs voor non-fictieboek over autisme

Gesponsorde boeken