Hebban vandaag

Nieuws /

Prijzenfestival

Annelies Verbeke, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Woltz zijn in de prijzen gevallen. De Jan Campertstichting heeft de drie jaarlijks te vergeven literaire prijzen toegekend, ieder in een andere categorie.

De prijzen werden gisteravond bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof. De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (1976) heeft de F. Bordewijk-prijs gewonnen, de literatuurprijs voor de beste roman van het jaar. Verbeke ontvangt de prijs voor haar roman Dertig dagen. De helden van Annelies Verbeke proberen vaker hun medemensen te helpen, maar Alphonse Badji, de hoofdpersoon van deze roman, is de eerste die daar ook werkelijk in slaagt. De jury: 'In een laag tempo met prachtige zinnen verbindt Verbeke in haar meest omvangrijke roman tot nu toe de verhalen van de diverse personages tot een geheel, waarin niemand een anker heeft en iedereen gedesoriënteerd door het land dwaalt – met de in de oude loopgraven bivakkerende vluchtelingen als triest symbool. Dertig dagen is een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost.'

De Jan Campert-prijs 2015, de jaarlijkse prijs voor de beste dichtbundel, gaat naar de bundel Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer (1968). In deze bundel schrijft Pfeijffer volgens de jury  'harde, exuberante verzen' over de mens in de hectische wereld van vandaag. 'Hij is schaamteloos barok en opzichtig retorisch, creëert een bezwerende dreun en schrijft strak ritmische en bijzonder sonore gedichten waarin de prachtige klank vaak botst met de onthutsende inhoud. Idyllen is een waagstuk: het gaat over grote verhalen en problemen. Pfeijffer schuwt daarbij het grote gebaar niet. Het levert een grote bundel grootse poëzie op.'

Aan Anna Woltz (1981) is voor haar jeugdroman Honderd uur nacht de Nienke van Hichtum-prijs 2015 toegekend. Tieners die uit schaamte voor een discutabele daad van hun vader stiekem een ticket naar New York boeken en daar in hun eentje heenreizen, om er midden in de orkaan Sandy terecht te komen: ze bestaan alleen in de literatuur. In de handen van de verkeerde schrijver leveren ze bovendien al snel stof tot een ontsporend verhaal. Zo niet bij Anna Woltz, die met Honderd uur nacht 'een voorlopig hoogtepunt' in haar jonge oeuvre schreef. De jury: Zij is erin geslaagd een messcherpe, eigentijdse en psychologisch overtuigende jeugdroman af te leveren, die op subtiele wijze maatschappelijke en ethische kwesties aansnijdt zonder daarbij in moralisme te vervallen.

Alle winnaars ontvangen een geldbedrag van vijfduizend euro. De prijsuitreiking vindt plaats op zondagmiddag 17 januari 2016, tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten in het Theater aan het Spui. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur).

Traditiegetrouw worden alle Jan Campertprijzen, vernoemd naar de journalist, dichter en verzetsman (foto), van de gemeente Den Haag samen uitgereikt.  samen uitgereikt. Dit jaar echter werd de winnaar van de grootste Campert-prijs, de Constantijn Huygensprijs, eind september al bekendgemaakt. De oeuvreprijs ging dit jaar naar schrijver Adriaan van Dis. Aan de Huygensprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Bron: NRC Handelsblad, website Jan CampertstichtingOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prijzenfestival

Gesponsorde boeken