Hebban vandaag

Nieuws /

Prix Goncourt 2015 voor Mathias Énard

De Prix Goncourt, de prijs voor de beste Franse roman van het jaar, is dit jaar voor Mathias Énard. De auteur sleepte de prijs in de wacht met zijn roman 'Boussole', dat (nog) niet vertaald is naar het Nederlands. Énard ontvangt het bijbehorende geldbedrag van tien euro, dat uiteraard slechts een symbolische waarde heeft.

De prijs ging vorig jaar naar Lydie Salvayre voor Pas Pleurer (niet vertaald). De verkoop van dat winnende boek steeg tot een half miljoen exemplaren en dat verkoopsucces is een belangrijk onderdeel van de prijs. De Prix Goncourt is de belangrijkste literatuurprijs van Frankrijk en levert dan ook veel bekendheid op.

Dit tiende boek van de 43-jarige Énard draait om het personage Franz Ritter, die te horen krijgt dat hem niet veel tijd meer rest. Ritter is een fictieve afspiegeling van Énard zelf en heeft dan ook veel overeenkomstigheden met de auteur. Zo zijn zowel Énard als Ritter goed bekend met het leven in Arabische landen, dankzij vele reizen naar het Midden-Oosten. Nu Ritter niet lang meer te leven heeft, zit zijn hoofd vol herinneringen aan deze tijden en reizen.

Margot Dijkgraaf, recensent voor de NRC, vond het duidelijk terecht dat Énard won, zij noemde het boek 'een fantastische literaire roman’ en Énard een ‘ideale laureaat’.

(Bron: NRC)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Prix Goncourt 2015 voor Mathias Énard

Gesponsorde boeken