Hebban vandaag

Nieuws /

Proosten op het nieuwe boekenseizoen aan de Amstel

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
Afgelopen weekend stond voor de boekenliefhebber in het teken van de opening van het nieuwe boekenseizoen. Hebban redacteur Soraya Vink bezocht Überamstel en hoorde over veelbelovende boektitels die in het najaar zullen verschijnen.

tHuis aan de Amstel veranderde gisteren in een ontmoetingsplek voor boekenliefhebbers en mensen uit het boekenvak. In de voormalige ingenieurswoning aan de Amstel werd de aftrap gegeven voor de eerste editie van Überamstel, een alternatieve opening van het boekenseizoen. Overamstel Uitgevers, uitgeverij Podium en Maven Publishing sloegen de handen ineen om de bezoeker een gevarieerd programma aan te bieden. En dat maakte de keuze af en toe niet gemakkelijk. Werd er in de ene zaal een podium aangeboden voor literair talent, dan werd in de andere zaal een interessant interview gehouden.

Zo bracht de Amerikaanse schrijver T.C. Boyle  een bliksembezoek om kort te vertellen over zijn recent verschenen roman Wie storm zaait. De schrijver vertelde openhartig over hoe schrijven zich manifesteert in zijn dagelijks leven. De krant lezen, ontbijtje eten, het huis aan kant en vervolgens achter de computer om te gaan tikken. ‘It just happens,’ aldus de Californiër, die momenteel de laatste hand legt aan zijn volgende roman The Terranauts.

Daarna naar Ronald Giphart die samen met zijn vrouw Mascha Lammes in oktober het kookboek Verrukkulluk! op de markt brengt. Ruim twintig jaar samen leverde een hoop kookavonturen en blunders op. Zo werd er een keer boerenkool gegeten zonder dat de boerenkool gekookt was en waagde Giphart zich aan het maken van gehaktballen zonder daar ei of bloem aan toe te voegen. Samen selecteerden ze de gerechten die bij vrienden en familie in de smaak vallen. Geen ‘fancy’ kookboek, maar een kookboek met gerechten voor échte mensen over lekker eten. De twee maakten zelf de foto's die in het kookboek zijn terug te vinden en lieten het publiek proeven van hun Vietnamese koolsalade.  

Erik Dijkstra, bekend als presentator van onder andere Bureau Sport, vertelde zeer beeldend aan zijn publiek hoe hij zich momenteel onderdompelt in de wereld van schaatser Hans van Helden. Zijn boek Hoe sterk is de eenzame schaatser ontstond na een toevallig ontmoeting met de schaatser in Thialf. Nadat de Nederlandse schaatser jarenlang van de radar was geweest, bleek hij nog steeds moeilijk benaderbaar. Dijkstra noemt het zelf ‘de schaatser met de mooiste techniek, maar met het moeilijkste karakter’. Het meest intrigerende feit is toch wel dat Dijkstra keer op keer te horen krijgt dat Van Helden zelf niet wil meewerken aan het boek. Maar Dijkstra zegt dat het boek er zeker komt en de lezer in december zelf kan lezen over de schaduwwereld van Van Helden.  

Goede vrienden en collega’s Martine de Jong en Arjen Lubach sloten de dag af. Lubach, met inmiddels drie romans en één thriller op zijn naam, interviewde Martine de Jong over het debuteren. ‘Het overgaan van een compact stukje tekst naar een boek was best wel een stap,’ aldus De Jong, die in 1999 één van de eerste weblogs op internet begon. In haar debuut De mannen van Raan (uitgebracht in maart) waagde ze zich aan een strakke structuur tijdens het schrijven, waar de logiquiz van Albert Einstein ook even om de hoek kwam kijken. Maar wees niet bang, de lezer hoeft niet hyperintelligent te zijn om het verhaal van hoofdpersonage Per en zijn ingewikkelde relatie met Raan te kunnen begrijpen.  

Überamstel werd een verrassende en afwisselende middag met een enthousiast publiek samengebracht op een mooie locatie. Aan het einde van de dag toch nog verlangend naar het blokkenschema kijken en zeggen: 'Wat jammer dat ik dat optreden niet mee heb kunnen pikken...' Kunnen we ons verheugen op een volgende editie?

Lees ook de column van Dirk Koppes over Überamstel.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Proosten op het nieuwe boekenseizoen aan de Amstel

 

Gerelateerd

Over

T.C. Boyle

T.C. Boyle

T. Coraghessan Boyle (1948, Santa Barbara, Californië) heeft 24 romans gesc...

Ronald Giphart

Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en debuteerde in 1992 met zijn roman ...

Erik Dijkstra

Erik Dijkstra

Erik Dijkstra (1977) is een Nederlands journalist en presentator. Hij werd beken...

Martine de Jong

Martine de Jong

Blogger, schrijver, recensiekoning, team #zml, widm-recaps voor Volkskrant.nl. ...

Arjen Lubach

Arjen Lubach

Arjen Lubach (Lutjegast, 1979) is een Nederlandse auteur, televisiepresenta...

Gesponsorde boeken