Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Advertorial /

Querido Glow: diversiteit voor iedereen

door Hebban Crew 1 reactie
Querido Glow is een nieuwe reeks van uitgeverij Querido, waarin jongeren die zich identificeren als queer zich kunnen herkennen. De reeks is samengesteld door initiatiefnemer Edward van de Vendel en start met drie boeken, twee fictie en één non-fictie. 'We geven graag met open blik goede boeken voor jongeren uit en boeken die bijzonder zijn in het aanbod. Literatuur met oog voor iedere jongere, met nadruk op iedere, ongeacht gender of seksualiteit.'

Edward van de Vendel werkte in het onderwijs voor hij in 2001 fulltime auteur werd. Hij schrijft zowel prentenboeken en gedichtenbundels als kinderboeken en jeugdromans. Zijn werk is vele malen vertaald en bekroond, hij ontving onder andere maar liefst elf Zilveren Griffels, drie Gouden Zoenen en tweemaal de Woutertje Pieterse Prijs. In 2019 liet de auteur samen met uitgeverij Querido weten een samenwerking aan te gaan om boeken uit te geven met het oog op diversiteit:

'Met Querido Glow willen we benadrukken dat het tijd is voor een moderne serie boeken met hoofdpersonen uit het hele LHBTQIA+-spectrum, een serie, waar diversiteit in gender en geaardheid het uitgangspunt is. Een serie voor álle lezers. Zodat wat eerst een ver hoekje kreeg nu op de voorgrond mag staan. Met een fel gloeiend licht eroverheen.'

Queer

De verzamelterm 'queer' wordt gebruikt voor iedereen die zich niet als honderd procent heteroseksueel identificeert. 'Dat wat ook wel wordt aangeduid met LGBTQIA+, dat wat onder de inclusieve regenboogvlag past,' legt uitgever Wendy Wilbers van Querido uit. Het betekent echter niet dat deze boeken alleen voor queer-jongeren bestemd zijn; ze zijn bedoeld voor de grote groep Young Adult-lezers, waarmee de boeken de diversiteit weerspiegelen die ook in de dagelijkse samenleving te vinden is.

De boeken

Gloei van Edward van de Vendel

In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Hun verhalen ontroeren en laten je niet zelden met ingehouden adem verder en verder lezen.

Ieder interview wordt voorafgegaan door een gedicht dat Van de Vendel maakte naar aanleiding van het gesprek, en een getekend portret door Floor de Goede.

Als vuur van Sara Lövestam

In Stockholm zouden de wegen van de vijftienjarige Anna en Lou elkaar nooit gekruist hebben. Lou komt uit een rijke familie en gaat naar een eliteschool, terwijl Anna’s vader, die arbeidsongeschikt is, de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Maar deze zomer nemen ze dezelfde veerboot naar een eilandje voor de Zweedse kust, en daar, ver van alles, vallen de verschillen weg. Ze gaan vissen met de boot van Anna’s vader, zwemmen in zee, zitten ’s avonds bij een vuurtje en worden langzaam maar onafwendbaar verliefd.

Lou weet zeker dat haar familie hun relatie af zou keuren, en durft er niet voor uit te komen dat ze op een meisje valt. Heeft hun liefde een toekomst als de zomer voorbij is?

Dit is best wel een episch liefdesverhaal van Kacen Callender

Nate is gek op films en wil het liefst scriptschrijver worden. Niet van films met een happy-end, want daar gelooft hij niet meer in. Zeker niet sinds het met Florence mis gegaan is. Zij is verliefd geworden op een meisje en wil niet meer dan beste vrienden zijn. Maar dan komt er opeens een nieuwe jongen op school: Oliver James Hernández. Oliver was jaren geleden Nates beste vriend, tot er iets gebeurde waar ze allebei niet over willen praten. Heeft Nate gevoelens voor Oliver? Durft hij achter zijn eigen ‘happily ever after’ aan te gaan?

De auteurs

Naast Edward van de Vendel moest er natuurlijk gezocht worden naar auteurs die samen met hun boek geschikt waren voor de aftrap van de reeks. Dat zijn Sara Lövestam en Kacen Callender geworden. De Zweedse Lövestam (1980) schrijft zowel voor volwassenen als young adults en focust op thema's als identiteit en zelfexpressie. Vaak spelen gemarginaliseerde personages de hoofdrol. Ook Kacen Callender schrijft, na een carrière als redacteur bij Little, Brown, voor een breed publiek, van jongere kinderen tot volwassenen.

'At 19 I decided to live the way I needed to live, and my whole life opened up like a flower. [...] My wish is that every reader will relate my characters to their own struggles, feelings and experiences.' – Sara Lövestam

Winactie

Wil jij deze drie YA-boeken toevoegen aan je boekenkast? Dat kan! In samenwerking met uitgeverij Querido mag Hebban twee pakketten weggeven. Kijk hieronder hoe je mee kunt doen:

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Querido Glow: diversiteit voor iedereen