Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Recensie: Een boek dat je eigenlijk vaker moet lezen

door Hebban Crew
Tahereh Mafi werd bekend met haar fantasyserie 'Touching Juliette', maar schrijft inmiddels ook Young Adult-romans waarin moslimjongeren in Amerika centraal staan. Hebban-recensent Isolde las haar nieuwste boek 'Een intens gelukkig gevoel' en beoordeelde het met de volle vijf sterren: 'Mafi heeft in "Een intens gelukkig gevoel" veel belangrijke thema’s verwerkt.'

Een intens gelukkig gevoel

Tahereh Mafi

Het is 2003, enkele maanden nadat de Verenigde Staten Irak officieel de oorlog verklaarden. In Amerika staan de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims op scherp. Shadi hoort de ruzies tussen families na de dienst in de moskee, over wat het betekent om moslim te zijn, over wat ze als gemeenschap zouden moeten doen en zeggen, maar ze heeft het te druk met haar eigen problemen om eraan mee te doen.

Shadi is vernoemd naar vreugde, maar ze wordt achtervolgd door verdriet. Haar broer is dood, haar vader ligt op sterven, haar moeder stort in en haar beste vriendin is op mysterieuze wijze uit haar leven verdwenen. En dan is haar hart ook nog gebroken. Shadi probeert om door de overblijfselen van haar snel versplinterende wereld te navigeren door zich er doorheen te slaan zonder iets te zeggen. Totdat uiteindelijk, op een dag, alles verandert.

In 2021 verschenen bij uitgeverij Blossom Books en vertaald door Sandra C. Hessels.

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young adults. Ze begon met schrijven als succesvol blogster en debuteerde al op 23-jarige leeftijd bij uitgeverij Harper Collins. Vrees me werd een wereldwijde bestseller, net zoals de andere boeken in de 'Touching Juliette'-serie. Daarnaast schreef Mafi ook twee kinderboeken en twee Young Adult-romans over racisme en discriminatie tegen moslims in de Verenigde Staten. Inmiddels is de auteur bezig aan het eerste deel van een nieuwe fantasyreeks.

Recensie: Prachtig geschreven en bijzonder actueel *****

Door Isolde Boers

Tahereh Mafi is vooral bekend van haar Young Adult-serie ‘Touching Juliette’, die zich afspeelt in een dystopische toekomst. Ze heeft echter meer geschreven, waaronder het recent verschenen Een intens gelukkig gevoel, een contemporaine Young Adult-roman. De Nederlandse vertaling door Sandra C. Hessels is uitgegeven door Blossom Books, de uitgeverij die al Mafi’s boeken in Nederland uitgeeft.

Een intens gelukkig gevoel is, logisch, een totaal ander verhaal dan 'Touching Juliette', maar gelukkig net zo mooi en bijna poëtisch geschreven. Mafi neemt je geregeld mee in de gedachten van haar hoofdpersonen. Daardoor komt iedere zin van Mafi direct bij je binnen en het maakt dat je intens kunt meeleven met de hoofdpersoon. Ook als je geen moslima bent en geen hoofddoek draagt, ook als je niet in de Verenigde Staten woont in 2003 en ook als je een totaal andere leeftijd hebt dan Shadi. De beschrijvingen zijn to the point en zo duidelijk dat je je zonder meer in de andere wereld waant: de zijden hoofddoek van Shadi, de eindeloze regen, de maaltijd die haar moeder bereidt ...

Daardoor komt iedere zin van Mafi direct bij je binnen en het maakt dat je intens kunt meeleven met de hoofdpersoon.

Shadi is de hoofdpersoon van Een intens gelukkig gevoel, ze is dochter van immigranten en ze woont met haar familie in de Verenigde Staten. Ze is puber, adolescent, en groeit op in een maatschappij met veel haat en achterdocht jegens moslims. Het is 2003 en de VS heeft niet lang geleden de oorlog verklaard aan Irak. Shadi worstelt -pubers eigen- met zichzelf en eerlijk is eerlijk, er speelt ook nogal wat in haar persoonlijke leven. Haar broer is overleden, haar vader ligt in het ziekenhuis, haar moeder kampt met depressies, ze heeft een moeizame relatie met haar zus, haar beste vriendin blijkt eigenlijk geen vriendin te zijn en ze moet aan torenhoge verwachtingen voldoen. Je vraagt je waarschijnlijk nu af of de titel, Een intens gelukkig gevoel, wel passend is. Het antwoord daarop is absoluut ja. In de loop van het boek verschijnen er lichtpuntjes, er zijn ook mooie dingen in het leven en ondanks alle problemen ervaart Shadi dat ook.

Tahereh Mafi heeft voor Een intens gelukkig gevoel geput uit haar eigen ervaringen. Haar ouders zijn ook Iraanse immigranten en ook Mafi is, evenals Shadi, geboren in de Verenigde Staten. Mafi zat op de middelbare school tijdens de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Dat gebeurde twintig jaar geleden, maar Een intens gelukkig gevoel is nog steeds een actueel boek, zeker in de zomer van 2021 waarin de internationale troepen zich na twintig jaar hebben teruggetrokken uit Afghanistan.

Een intens gelukkig gevoel is een absolute aanrader, zeker als je geïnteresseerd bent in de thematiek. Het is ook een boek dat je eigenlijk vaker moet lezen.

Mafi heeft in Een intens gelukkig gevoel veel belangrijke thema’s verwerkt, zoals vriendschap en eenzaamheid, racisme en vooroordelen, opgroeien tussen twee culturen en gelukkig ook liefde. Het boek speelt zich gedurende een paar dagen in december 2003 af, een moment waarop alles voor Shadi donker en duister is. Het boek bestaat uit vier delen, die iedere keer beginnen met een terugblik naar vorig jaar. De hoofdstukken zijn van een overzichtelijke lengte, het boek is niet heel dik en de auteur heeft zo prettig geschreven dat je het boek al snel uit hebt.

Een intens gelukkig gevoel is een absolute aanrader, zeker als je geïnteresseerd bent in de thematiek. Het is ook een boek dat je eigenlijk vaker moet lezen, enerzijds om goed tot je door te laten dringen wat de huidige maatschappij doet met meisjes als Shadi en anderzijds om te kunnen blijven genieten van het schrijfstijl van Mafi.

Als de ambulancezorg in Nederland haar aandacht niet opeist, houdt Isolde Boers het meest van lezen en schrijven. Ze leest veel verschillende genres, van feelgood tot thrillers en van alles daar tussenin en er omheen. Ook heeft ze zelf een jeugdboek geschreven.

profiel

Meer recensies van Isolde:Over de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Een boek dat je eigenlijk vaker moet lezen

 

Gerelateerd

Over

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young ad...