Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Recensie: Een ontroerend en emotioneel verhaal in een klein boek gegoten

door Hebban Crew 1 reactie
Ons team van Hebban-recensenten leest en beoordeelt een groot aantal recent verschenen boeken in verschillende genres. Regelmatig lichten we een van deze recensies uit om het boek extra onder de aandacht te brengen. Zo beoordeelde Hebban-recensent Lissanne 'Patroon' van Marco Kunst.

Het gerecenseerde boek

Patroon

Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Gottmer

In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Over de auteur
Marco Kunst (1966) schrijft sprookjes, realistische verhalen, fantasy, griezelige boeken, sciencefiction, grappige boeken en ontroerende, voor kinderen van 6 tot 8, van 9 tot 12 en van 13 tot 18 jaar. Hij vertelt niet alleen graag op scholen over zijn eigen boeken, maar ook over wat verhalen eigenlijk zijn, wat fantasie is en waarom die zaken zo belangrijk zijn. Daarnaast laat hij de kinderen hun eigen (talige) fantasie verkennen.

Adembenemend goed *****

Door: Lissanne Daamen

Bij een noodlottig ongeluk krijgt Mylo’s beste vriend Mees een kogel in zijn voorhoofd en overlijdt. We volgen onze hoofdpersoon in de periode daarna, waarin hij worstelt met de consequenties van een kleine fout. Wanneer hij met zijn Amerikaanse opa naar de Verenigde Staten gaat om opa’s roots te zoeken, besluit Mylo zijn vader op te speuren. Eenmaal in Amerika onthult opa een gruwelijk geheim dat uiteindelijk heeft geleid tot de dood van Mees. Hoe gaat Mylo hiermee om? En kan hij breken met het heftige patroon dat de mannen van Mylo’s familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Veelzijdig auteur Marco Kunst schrijft voor een publiek dat varieert van peuters tot jongvolwassenen en laat met deze Young Adult novelle duidelijk zien dat hij zijn publiek uitermate goed kent. Een memorabel verhaal over de jonge Mylo die na een traumatisch evenement het spoor compleet bijster raakt. Kunst raakt hiermee alle emotionele vlakken.

'Je [zou] bijna denken dat het boek een echt dagboek is van een tiener die iets traumatisch heeft meegemaakt.' – Recensent Lissanne

Met zijn 150 pagina’s is dit een kort maar ontzettend impactvol boek. Het verhaal begint met het feit dat Mylo niet naar de begrafenis van Mees mag en dat hij verdrinkt in het strafrechtelijk onderzoek. Je weet dan als lezer nog niet precies wat er is gebeurd, maar je merkt heel goed dat Mylo er heel erg mee in zijn maag zit. Wat er ook gebeurd is, het was absoluut niet zijn bedoeling. Het verhaal gaat bijna explosief snel. Je beleeft als lezer toch een paar maanden in Mylo’s leven. Er gebeurt meer dan genoeg om constant nieuwsgierig te zijn naar wat Mylo heeft meegemaakt, waardoor het aantal pagina’s nog korter aanvoelt.

De schrijfstijl helpt heel erg bij het inleven in het verhaal. Jeugdige woordkeus, af en toe een vleugje Engels, aardig vergelijkbaar aan hoe de zestienjarigen van nu praten. Door dit detail zou je bijna denken dat het boek een echt dagboek is van een tiener die iets traumatisch heeft meegemaakt. Als alwetende verteller spreekt Mylo de lezer af en toe direct aan en soms schrijft hij alsof het hem geen zier kan schelen dat zijn psychologisch begeleider het dagboek ook leest. Dit verhaal behandelt enkele heftige onderwerpen, zoals moord (al is het een ongeluk), het rouwproces, dementie, PTSS, familiebreuk en zelfdoding.

'Ik had moeten huilen, maar sommige dingen zijn veel te moeilijk, sommige woorden zijn veel te groot.'

'Het is Marco Kunst gelukt om in een klein boek een heel ontroerend en emotioneel verhaal te gieten.' – Recensent Lissanne

Je leert de hoofdpersoon in dit boek heel goed kennen, maar ook bijpersonages opa en mam voelen levensecht. Mam werkt als een malle om iedereen te kunnen onderhouden, waarna ze ook de dood van Mees nog eens op haar dak krijgt. Opa dementeert langzaam en begint steeds meer over zijn tijd in de Vietnamoorlog te praten terwijl hij weer wegzakt in zijn moedertaal Engels. Tijdens de rondreis in de V.S. wordt hij echter weer wat helderder en kan hij Mylo meer gericht vertellen over zijn verleden, van leuke kinderanekdotes tot verhalen uit de Vietnamoorlog die schokkender blijken dan Mylo had verwacht. Ook als lezer moet je soms even slikken om de onderwerpen en verhalen die opa er te pas en te onpas uitfloept.

Het is Marco Kunst gelukt om in een klein boek een heel ontroerend en emotioneel verhaal te gieten dat je nog lang na het lezen zal bijblijven. Als we nieuwe boeken nomineren voor de leeslijst, zou dit er een van moeten zijn. En een aanrader: pak je tissues er maar alvast bij. Je gaat ze nodig hebben.

Lissanne Daamen is weg van boeken: ze werkt bij een uitgeverij, heeft een Bookstagram-account en schrijft zelf een blog. Ze is altijd op zoek naar nieuwe boeken om te ontdekken en is sinds kort ook Hebban-recensent.

profiel

Meer recensies van Lissanne:Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Een ontroerend en emotioneel verhaal in een klein boek gegoten

 

Gerelateerd

Over

Marco Kunst

Marco Kunst

Marco Kunst (1966) schrijft sprookjes, realistische verhalen, fantasy, griezelig...