Hebban vandaag

Review /

Recensie: een prachtig tijdsbeeld van een stad

De Catalaanse Ildefonso Falcones brak internationaal door met zijn debuut 'Kathedraal van de zee', waarmee hij verschillende literaire prijzen won. Dit jaar verscheen alweer zijn vijfde roman, 'De schilder van Barcelona', waarin Falcones opnieuw terugkeert naar zijn geliefde stad. Hebban-recensent Helena las het boek en gaf 4 sterren: 'Deze keer speelt het boek zich af in de beginjaren van de twintigste eeuw.'

In 2020 verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff en vertaald door Joke Mayer en Fennie Steenhuis.

De schilder van Barcelona van Ildefonso Falcones

Barcelona, 1901. Er heerst grote sociale onrust in de stad: de armoede van de laagste klassen botst met de luxe van de grote boulevards, waar steeds meer schitterende gebouwen verrijzen.

Dalmau Sala, een arme kunstenaar, zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van het werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij?

Een weergaloze, epische roman over de geliefde stad Barcelona.

Ildefonso Falcones is een Catalaan in hart en nieren. Hij woont in Barcelona en werkt daar als advocaat. Zijn debuut De kathedraal van de zee won verschillende literaire prijzen en was een groot internationaal succes, met tot nu toe vier miljoen verkochte exemplaren in bijna vijftig landen.


Recensie: Een wervelende geschiedenis ****

Door Helena van Dijk

Lezen is dromen met je ogen open. De Spaanse schrijver en advocaat Ildefonso Falcones (1959) heeft dat principe overduidelijk begrepen. Zijn betoverende en populaire debuutroman De kathedraal van de zee speelt zich af in het middeleeuwse Barcelona. Ook in zijn nieuwste en opnieuw behoorlijk lijvige werk De schilder van Barcelona (vertaald door Joke Mayer en Fennie Steenhuis) schrijft Falcones over deze stad, maar deze keer speelt het boek zich af in de beginjaren van de twintigste eeuw. Het genre van de historische roman is duidelijk favoriet bij de auteur. Net als in zijn vorige romans weet hij zijn lezers te boeien met een mix van geschiedkundige elementen en boeiende hoofdpersonen, die je leert kennen als levensechte personages.

Net als in zijn vorige romans weet hij zijn lezers te boeien met een mix van geschiedkundige elementen en boeiende hoofdpersonen, die je leert kennen als levensechte personages.

Dalmau Sala is de hoofdpersoon in deze roman. Hij komt uit een arm milieu, maar zijn creatieve talenten zijn opgevallen bij de rijke Don Manuel Bello, die hem onder zijn hoede neemt en laat werken in zijn keramiekfabriek, waar gretig gebruik gemaakt wordt van Dalmau's talenten. Wanneer hij ook gaat schilderen en tekenen krijgt hij steeds meer opdrachten van de gegoede burgerij. Daarmee raakt hij in een lastige positie; zijn vader is ooit overleden omdat hij actief was in de arbeidersstrijd en ook zijn moeder, zijn zus en zijn verloofde Emma betuigen hartstochtelijk hun steun aan de anarchistische beweging. Het levert verhaallijnen op die bol staan van de keuzes, van loyaliteitsconflicten en van schuldgevoelens. Rode draad in het boek zijn de verhaallijnen van Dalmau en Emma, die elkaar op een gegeven moment uit het oog verliezen, maar die je als lezer allebei op de voet kunt blijven volgen. Het is de grote vraag of zij weer herenigd zullen worden en ten koste van wie of van wat dat zou kunnen gebeuren.

De Catalaanse sentimenten over het zich willen afscheiden van Spanje worden door deze roman veel duidelijker. De stad blijkt al jaren het toneel van veel onrust. De Barcelonezen horen bij verschillende groepen van republikeinen, anarchisten, katholieken of conservatieve bourgeois. Deze groepen bestrijden elkaar onderling regelmatig en zijn meer dan actiebereid.

'In Barcelona waren de arbeidersrevoltes nauw verbonden met vrouwen en kinderen. Het kwam vaak voor dat zij hun mannen zeiden om in de luwte te blijven bij het voeren van gewelddadige acties. "Tegen ons durven ze niet op te treden, en wij krijgen de zaak wel plat," was hun argument.'

Falcones weet alle verschillende stromingen zo in kaart te brengen dat je als lezer de standpunten van iedere partij ook begrijpt. De gegoede burgerij wil pronken met de schoonheid van kunstenaars als Domènech en Gaudí, de katholieke kerk probeert zieltjes te winnen via onderwijs aan de allerarmsten, de anarchisten verzetten zich tegen de in hun ogen indoctrinatie van hun mensen door de kerk, arbeiders strijden voor een achturige werkdag en vrouwen zijn het beu om een gebruiksvoorwerp van mannen te zijn. De armoede onder het grootste deel van de bevolking is schrijnend, er is een enorme hoeveelheid ouderloze straatkinderen. Het gebruik van morfine is een verschijnsel dat in het Barcelona van het begin van de vorige eeuw bijzonder vaak voorkomt; het middel is eenvoudig te verkrijgen bij de drogist. Artsen blijken heroïne voor te schrijven als een middel om van een morfineverslaving af te komen…

De schilder van Barcelona vormt allereerst een prachtig tijdsbeeld van een stad die al eeuwenlang in grote beroering is, waarbij allerlei interessante weetjes en feiten de revue passeren. Net op het moment dat je de geschiedenisles beu zou kunnen worden, schakelt Falcones doorgaans precies op tijd weer terug naar de wervelende verhaallijn van Dalmau en Emma, waardoor er een fijne balans ontstaat tussen fictie en feiten. In een tijd waarin reizen lastig is, kun je door het lezen van De schilder van Barcelona toch het gevoel krijgen dat je niet alleen een stedentrip hebt gemaakt, maar ook een tijdreis.

Meer Barcelona

Helena van Dijk is echtgenote, moeder, docent Frans en Nederlands. Uiteraard is ze dol op lezen en liefhebber van taal, maar ook gaat ze graag naar musea, theater, ballet en restaurants. Voor haar zijn er maar weinig dingen zo fijn als lezen met een kat op schoot.

profiel

Meer recensies van Helena:

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: een prachtig tijdsbeeld van een stad

 

Gerelateerd

Over

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones is een Catalaan in hart en nieren. Hij woont in Barcelona en ...


Gesponsorde boeken