Hebban vandaag

Review /

Recensie: een sprankelende schrijfstijl

Kelly van Kempen legt met haar debuut 'Het boek der veranderingen' de basis voor een nieuwe kinderboekenserie, 'De Sterrensteen'. Hebban-recensent Sanne las het 10+ boek en beoordeelde het met 4 sterren: 'Als woordvoerder en tekstschrijver heeft ze geen enkel probleem met taal en dat is te merken in haar kinderboekendebuut.'


In 2020 verschenen bij uitgeverij Billy Bones.

Het boek der veranderingen van Kelly van Kempen

Elfie schaamt zich dood voor De Sterrensteen, de spirituele praktijk van haar ouders. Ze wil er het liefst niets mee te maken hebben. Wanneer er een man voor de praktijk staat en een verweerd boek aan Elfie geeft om te bewaren, kijkt ze daar niet echt van op. Ze is vreemde bezoekers wel gewend. Maar vanaf dat moment duiken er schimmige figuren op in het dorp. Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek? Kan Elfie haar nieuwe overbuurjongen vertrouwen? En lukt het haar om deze zaak op te lossen nu ze zelf het doelwit is geworden van een groep criminelen?

Kelly van Kempen is freelance tekstschrijver en social media copywriter, in het verleden heeft ze onder andere voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Het boek der veranderingen is haar kinderboekendebuut.


Recensie: Hoe een 'zweverig' boek stoer kan zijn ****

Door Sanne de Graaf

Het boek der veranderingen is het debuut van Kelly van Kempen en tevens het eerste deel in de serie 'De Sterrensteen'. De Sterrensteen is de spirituele praktijk van de ouders van Elvie. Ongeacht wat haar naam doet vermoeden, is Elvie geen 'zweverig' type. Sterker nog, ze ergert zich groen en geel aan haar spirituele ouders. De meest vreemde feestdagen vieren ze, haar vader maakt kruidendrankjes en haar moeder brandt ook hartje zomer allerlei geurkaarsen. Elvie schaamt zich kapot. Vriendjes en vriendinnetjes houdt ze zoveel mogelijk buiten de deur, net als haar nieuwe buurjongen Mats.

In tegenstelling tot haar ouders is Elvie van de feiten. Ze wil journalist worden en speurt voor artikelen op haar blog naar verdachte situaties. Op een dag staat er vreemde man voor de deur. Ze is rare klanten wel gewend en kijkt er niet meer van op. Totdat hij Elvie vraagt op een boek te passen en er daarna allemaal verdachte dingen gebeuren.

Wat als eerste opvalt bij het zien van Het boek der veranderingen is de kleurrijke omslag en het schutblad, die een ware kleurexplosie laten zien. Vrolijk en mysterieus nodigen ze uit om snel in het boek te beginnen. Na de kaft is het echter gedaan met de uitbundige kleuren en rijke illustraties. Iets soberder – maar wel met alle ruimte voor het verhaal van Van Kempen – heeft Flavia Sorrentino met kleine zwart-wit tekeningen de hoofdstukken verrijkt.

De zinnen vloeien, en door de natuurlijke manier van vertellen ben je nauwelijks nog toeschouwer, maar eerder onderdeel van het geheel.

Van Kempen studeerde Culturele Antropologie aan de universiteit van Amsterdam en spreekt naast Nederlands en Engels ook vloeiend Spaans. Als woordvoerder en tekstschrijver heeft ze geen enkel probleem met taal en dat is te merken in haar kinderboekendebuut. Op haast magische wijze neemt ze de lezer mee door een spannend en raadselachtig avontuur waarin Elvie als een ware detective probeert te achterhalen wat het boek der veranderingen kan en wie die vreemde bezoeker is. De zinnen vloeien, en door de natuurlijke manier van vertellen ben je nauwelijks nog toeschouwer, maar eerder onderdeel van het geheel. Al met al zal de lezer vanaf een jaar of 9 weinig moeite ervaren om door het verhaal heen te komen.

Maar ondanks dat de verhaallijn goed gevuld is met raadsels, is de opbouw enigszins voorspelbaar en daardoor minder uniek. Het gezin waarin Elvie opgroeit is dat echter wel. De spirituele praktijk en de bijzondere bezoekers maken Het boek der veranderingen excentriek. Omdat de nieuwsgierige Mats de nodige vragen stelt, worden diverse spirituele onderwerpen aangestipt, zoals het zien van aura’s, voorspellende dromen en de geneeskracht van kruiden. Van Kempen doet dit ietwat voorzichtig en had hier best mogen uitpakken, zodat de jonge lezer nog meer kennis had kunnen maken met dit ongrijpbare onderwerp.

'Ze wist zeker dat haar overleden man rondspookte in haar huis. Nou ja, ik heb gedaan wat ik kon, een standaard energetische huiszuivering dus, alhoewel ik niet echt het idee had dat de geest van haar man nog aanwezig was.'

De ontwikkeling van Elvie is in het eerste deel slechts mondjesmaat te zien. Elk kind schaamt zich weleens voor hun ouders, maar Elvie lijkt met haar vastberaden karakter en op feiten gebaseerde gedachten niet bij haar spirituele en chaotische ouders te passen. Haar houding is defensief. Gelukkig ontdooit Elvie iets wanneer ze ervaart dat Mats zich wel openstelt. Zou het haar lukken om haar ouders in een nieuw avontuur in vertrouwen te nemen? Hen, en daarmee zichzelf, te accepteren zoals ze zijn?

Door de sprankelende schrijfstijl van Kelly van Kempen en haar gedrevenheid om andere gewoontes te leren kennen, is Het boek der veranderingen een prachtig debuut geworden. De originele setting, het pittige, maar ook lieve karakter van Elvie en haar honger naar spanning zijn goede bouwstenen voor nieuwe belevenissen in de 'De Sterrensteen'-reeks.

Meer kinderboekdetectives

Sanne de Graaf heeft zichzelf op zeer jonge leeftijd leren lezen en sindsdien heeft ze het ene na het andere boek verslonden. Wat boeken betreft is ze net een kliko; alles gaat er in. Van literatuur, (historische) romans en non-fictie tot jeugdliteratuur. Ze las een tijd ook regelmatig thrillers, maar dat is op een laag pitje komen te staan. Er is ook zoveel moois te lezen!

profiel

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: een sprankelende schrijfstijl

 

Gerelateerd

Over

Kelly van Kempen

Kelly van Kempen

Kelly van Kempen is freelance tekstschrijver en social media copywriter, in het ...


Gesponsorde boeken