Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Recensie: Een vluchtig kijkje in de aromantische en aseksuele wereld

door Hebban Crew 1 reactie
Ons team van Hebban-recensenten leest en beoordeelt een groot aantal recent verschenen boeken in verschillende genres. Regelmatig lichten we een van deze recensies uit om het boek extra onder de aandacht te brengen. Zo beoordeelde Hebban-recensent Carmen 'Liefdeloos' van Alice Oseman.

Het gerecenseerde boek

Liefdeloos

Auteur: Alice Oseman
Vertaler: Niels van Eekelen
Uitgeverij: Van Goor

Georgia is nog nooit verliefd geweest en ze heeft ook nog nooit iemand gekust – maar als fanfic-geobsedeerde romanticus weet ze zeker dat ze ooit iemand zal vinden. Als ze met haar beste vrienden Pip en Jason naar de universiteit gaat, is Georgia klaar om de liefde te vinden. En met haar extraverte kamergenoot aan haar zijde en een plaats in de Shakespeare Society, lijkt haar tienerdroom steeds dichterbij te komen. Maar door haar romantische plan drijft ze steeds verder van haar vrienden af. Ze vraagt zich af waarom liefde zo gemakkelijk lijkt voor anderen, maar niet voor haar. De woorden die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt – aseksueel, aromantisch – maken Georgia onzekerder dan ooit over haar gevoelens. Is ze voorbestemd om liefdeloos te blijven? Of is ze al die tijd op zoek geweest naar het verkeerde?

Over de auteur
Alice Oseman (1994) kreeg haar eerste uitgeefcontract toen ze slechts zeventien jaar oud was. Ze is inmiddels fulltime auteur en illustrator met tien boeken op haar naam, waaronder de graphic novel-reeks 'Heartstopper'.

Verfrissend qua diversiteit, maar helaas een tikkeltje oppervlakkig ***

Door: Carmen Ploeg

Georgia droomt van een leven vol romantiek. Het enige probleem is dat ze nog nooit verliefd is geweest. Als ze gaat studeren ziet ze dit als een goed moment om alles om te gooien en nu toch eindelijk echt verliefd te worden. In Liefdeloos van Alice Oseman (bekend van de graphic novel en Netflix-serie 'Heartstopper') volgen we Georgia in haar zoektocht naar de liefde.

Georgia is gek op fanfictie en begint aan een nieuw avontuur op de universiteit. De connectie is misschien snel gelegd met Fangirl van Rainbow Rowell. Toch verloopt het verhaal van Georgia net iets anders. Want wat als je nou nooit verliefd bent geweest? En je eigenlijk ook gruwelt van het idee om iemand te zoenen?

'Liefdeloos biedt een diverse groep personages en is een lief verhaal.' – Recensent Carmen

In haar extraverte kamergenoot Rooney ziet Georgia een orakel van de liefde, die haar kan helpen bij het vinden ervan. Maar Rooney blijkt ook niet alles te weten en voor Georgia wordt de zoektocht steeds ingewikkelder doordat ze in de knoop ligt met haar gevoelens. In haar zoektocht ontdekt ze de uitgebreide wereld van aseksualiteit en aromantisch zijn. Het is verfrissend om een verhaal te lezen waarbij het hoofdpersonage ontdekt dat er meer is dan een leven waarin twee mensen verliefd op elkaar worden en 'nog lang en gelukkig' leefden.

Liefdeloos, vertaald door Niels van Eekelen, biedt een diverse groep personages en is een lief verhaal, waarin vriendschap enorm belangrijk is. Ook al maakt Georgia op dit gebied veel fouten, want het ontdekken van haar seksualiteit verloopt voor haar behoorlijk rommelig. Maar dat is misschien niet eens zo gek, als je al je hele leven van alle kanten te zien en te horen krijgt dat ‘de liefde’ het doel van het leven is. Iets waar Georgia boos om wordt tijdens één van de openhartige gesprekken met haar kamergenoot en vriendin Rooney.

'Naast de serieuze zoektocht naar wie Georgia is, biedt het boek gelukkig ook luchtige en grappige momenten.' – Recensent Carmen

Doordat de focus zo ligt op het feit dat Georgia maar niet verliefd lijkt te kunnen worden, wordt er verder helaas weinig tijd besteed aan het volledig inkleuren van haar personage. Ze houdt van romantische musicals, ze houdt van fanfictie, ze houdt van theater. Maar wie is ze buiten deze hobby’s om? Er wordt een paar keer benoemd dat Georgia ineens last kreeg van podiumvrees. Dit wordt gebracht als een belangrijk punt in haar leven, maar er wordt nooit op ingegaan waardoor dit kwam en waarom ze er weer overheen groeit.

Naast de serieuze zoektocht naar wie Georgia is, biedt het boek gelukkig ook luchtige en grappige momenten, waardoor je als lezer gemakkelijk door het verhaal wordt geleid. Uiteraard is er ook genoeg drama waarmee je nieuwsgierig wordt gemaakt naar de rest van het verhaal. Maar waar het geweldig is om eens iets te lezen over aromantisch en aseksueel zijn, is het jammer dat Georgia niet dieper is uitgewerkt. Hierdoor blijft ze een vlak personage en biedt het verhaal niet meer dan een vluchtig kijkje in de aromantische en aseksuele wereld. Georgia leert zichzelf misschien beter kennen, maar wij als lezer kennen haar alleen van haar (a)seksualiteit.

Toen Carmen Ploeg klein was liep ze elke week met zes boeken de bieb uit, om ze daarna allemaal in een week tijd uit te lezen. Deze kleine boekverslindende Carmen is er helaas niet meer, maar als ze wél nog tijd heeft om te lezen doet ze dat met alle liefde voor Hebban.

profiel

Meer recensies van Carmen:Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Een vluchtig kijkje in de aromantische en aseksuele wereld

 

Gerelateerd

Over

Alice Oseman

Alice Oseman

Alice OsemanĀ (1994) kreeg haar eerste uitgeefcontract toen ze slechts zeventien ...