Hebban vandaag

Review /

Recensie: Geen helden of winnaars te bekennen

Tosca Menten en Jozua Douglas zijn beiden kinderboekenauteurs, en bundelen zo nu en dan hun krachten voor een gezamenlijk boek. Zo schreven ze 'Prutsers en pechvogels' met het thema van de Kinderboekenweek 2020 in gedachten: 'En toen?' Hebban-recensent Katy las het boek en beoordeelde het met 4 sterren: 'Douglas en Menten laten een hele serie vreemde snuiters de revue passeren en weten elke keer opnieuw een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren met knotsgekke avonturen.'


In 2020 verschenen bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, geïllustreerd door Geert Gratama.

Prutsers en pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas

Prutsers en pechvogels is de nieuwe verhalenbundel van schrijversduo De Gouden Grijns. Na het succesvolle Pech onderweg schreven Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw een boek dat perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Verhalen uit de geschiedenis, maar nu eens niet over heldhaftige keizers, gewiekste uitvinders en sublieme kunstenaars. In deze bundel staan historische missers centraal. Over een brandende pruik, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart.

Tosca Menten werkte jarenlang als docente in het voorgezet onderwijs. Sinds 2003 werkt ze fulltime als kinderboekenschrijfster. Humor en fantasie zijn haar belangrijkste wapens tijdens het schrijven. De Nederlandse Jozua Douglas debuteerde in 2009 als kinderboekenschrijver. Met zijn boek De gruwelijke generaal won Douglas in 2016 de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury.


Recensie: Ode aan de prutser ****

Door Katy Hurkmans

Wie is er klaar voor een bezoek aan het Rijksmuseum voor Hostirische (jawel, dat leest u goed) Oenen? De tentoonstelling 'Prutsers en Pechvogels' is namelijk hilarisch. Met de museumgids in de hand wandelt u zo langs de portretten en taferelen, terwijl u wordt voorzien van de nodige verhalen, anekdotes en tekeningen.

Voor Prutsers en pechvogels werkten kinderboekenschrijvers Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw samen. Dat deden ze eerder al voor Pech onderweg, een verhalenbundel vol rampspoed op reis. Het pechthema wordt verdergezet in dit nieuwe boek en net als toen verzorgt Geert Gratama de illustraties.

In dit boek zijn geen helden of winnaars te bekennen. Er is wel een toevallige speerwerper die, ondanks een record, in de gevangenis belandt. Verder zijn er een bijzondere pruikenmaakster, een man die van de wereld viel en een vrouw die haar dure verjaardagscadeau zomaar in de soep draait. De verhalen variëren in lengte en zijn heel divers, maar bovenal zijn ze grappig. Douglas en Menten laten een hele serie vreemde snuiters de revue passeren en weten elke keer opnieuw een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren met knotsgekke avonturen.

De illustrator weet de humor van de tekst goed te vertalen naar dynamische tekeningen waarbij vooral de gezichten van de afgebeelde personen erg expressief zijn.

Gratama tekende de portretten van de pechvogels en voorzag de historische gebeurtenissen van levendige prenten. Daarnaast tekende hij steeds enkele taferelen uit de verhalen. De illustrator weet de humor van de tekst goed te vertalen naar dynamische tekeningen waarbij vooral de gezichten van de afgebeelde personen erg expressief zijn. Hij heeft bovendien oog voor detail, waardoor het leuk is om wat langer stil te blijven staan bij de illustraties.

Menten en Douglas nemen in dit boek een loopje met de geschiedenis en kiezen voor verhalen over verzonnen underdogs en hun historische missers. Met chronologie wordt geen rekening gehouden en er wordt van tijdperk naar tijdperk gesprongen. Door de opdeling in korte hoofdstukken is het erg leuk om voor te lezen (6+). Zelf deeltjes lezen gaat ook prima, al wordt het waarschijnlijk eerder in één ruk uitgelezen (8+). Het geheel is immers heel humoristisch en onderhoudend. Menten en Douglas vormen wat dat betreft een schitterend duo. Ze hebben het boek zelfs voorzien van enkele pauzemomenten en tegeltjeswijsheid.

Het geheel is immers heel humoristisch en onderhoudend. Menten en Douglas vormen wat dat betreft een schitterend duo.

Prutsers en pechvogels sluit aan bij de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’. Het zit boordevol fantasie en levert een boeiende rondleiding op in een merkwaardig museum met als motto: ‘wie de prutser niet eert, is de held niet weert’. Achterin het boek zijn nog twee interviews te vinden met de auteurs waarin ze vragen beantwoorden, zoals met welke historische persoon ze wel eens zouden willen jeu-de-boulen. Heerlijk gniffelen en grijnzen gegarandeerd.

Meer knotsgekke kinderboeken

Katy Hurkmans heeft een fascinatie voor woorden en liefde voor verhalen, poëzie en boeken. Ze is recensent, blogger op de Hebban-spot Boekenbengels & Leesbeesten en groot fan van de Hebban Reading Challenge.

profiel

Meer recensies van Katy:

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2204 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Geen helden of winnaars te bekennen

 

Gerelateerd

Over

Tosca Menten

Tosca Menten

Tosca Menten werkte jarenlang als docente in het voorgezet onderwijs. Sinds 2003...

Jozua Douglas

Jozua Douglas

De Nederlandse Jozua Douglas debuteerde in 2009 als kinderboekenschrijver. Zijn ...


Gesponsorde boeken