Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Recensieweken | De lezersrecensie van Henri

door Hebban Crew 16 reacties
Het zijn de Recensieweken op Hebban van 24 juni tot en met 31 augustus. Elke week lichten we de mooiste lezersrecensie uit van de afgelopen dagen en belonen deze met een Boekenbon ter waarde van € 50. Wil jij ook mooiere en betere recensies schrijven? Doe volop inspiratie op tijdens de Recensieweken.

De lezersrecensie van de week

LEZERSRECENSIE ★★★★☆

Wraak komt langzaam

Mathijs Deen, schrijver en radiomaker, heeft een nieuw genre bedacht: de zogenoemde Waddenthriller. Na deel één, De Hollander, is De duiker het tweede deel van deze inmiddels unieke serie rondom de in Nederland (Texel) geboren Duitse rechercheur van de Bundespolizei See, Liewe Cupido.

Cupido is het type ruwe bolster, blanke pit (ik kon niet nalaten na het zien van de foto hier de schrijver zelf enigszins in terug te vinden). Het type taaie zeeman, overwegend zwijgzaam met de kop in de wind en toch doorgaan ondanks de woeste wind en het grillige getij in het Waddengebied, met in zijn kielzog de trouwe Vos.

Het verhaal De duiker speelt zich af, net als deel één De Hollander, in het Waddengebied van Nederland, Duitsland en Denemarken. Nabij ons en toch zo onbekend eigenlijk voor mij. Ik heb genoten van de scheepstermen, de duiktechnieken, en wat dies meer zij die de verhalen extra exotische en woeste glans geven. Een meerwaarde van dit boek. Een boot stuur je niet; nee, je 'bonkt op de zeegang' en je vaart niet: 'je slaat … '. En boven alles uit, de soms haast griezelige sfeer op het water in het Waddengebied met zijn wrakken en dat spoken niet zouden bestaan, voelt zeer twijfelachtig aan als je in de nacht onder het strijkend licht van de vuurtorens vaart.

Het aantal personen in het verhaal is misschien wat veel, maar gelukkig blijft het personage van Cupido met zijn trouwe hond Vos in het kielzog redelijk rustig onder alle omstandigheden en oplopende druk. Hij reist trouwens wat af in het boek. Op de Rhib of de helikopter, van Föhr naar Wilhemshaven, van Flensburg naar enzovoorts. Als een vrijgevochten cowboy op zee.

Het onderzoek van de dood van de wrakduiker Jan Matz (en de rol van zijn zoon) op de voormalige vissersboot TX13 van Liewe’s vader, overspant het hele Waddengebied. Geregeld bladerde ik naar voren in het boek naar het kaartje van het Waddengebied. Thema’s in het boek zijn de vader-zoonrelatie en wraak ('Wraak is mank, ze komt langzaam maar ze komt').

Spannend is het hoe Deen aan het einde van het boek met een cliffhanger eindigt. De dood van de vader van Liewe (toen Liewe nog een kind was) is nog een open zenuw en een groot mysterie. Zal (het aangekondigde) derde deel hierop ingaan?

Een boek dat ik met vier sterren waardeer, bovenal voor zijn sfeer.

Henri

Henri is een omnivoor van boeken, ideeën met ziel en drive.

Feedback van de Hebban Crew

Je bent onder de indruk van de sfeer van het boek en die sfeer schets je ook heel duidelijk in je lezersrecensie. Wat breng je daarmee fijn over wat jou zo gegrepen heeft. Van sfeer moet je immers proeven en dat laat je de lezer van je recensie beleven. Ook vergeet je niet om een minpunt te noemen en hoe die het verhaal en de leeservaring beïnvloedt. Zelfs wanneer je vier sterren geeft, is er altijd wel iets aan een boek dat niet fijn weglas, anders zou het er wel vijf hebben en dat laat je zien. Gefeliciteerd met je Boekenbon ter waarde van € 50!

Meer RecensiewekenOver de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensieweken | De lezersrecensie van Henri

 

Gerelateerd