Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Rechter verbiedt gebruik naam in boek over zelfdoding

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat journalist Ton Lankreijer in zijn boek over de zelfmoord van een 49-jarige man diens naam niet mag noemen. Dat meldt Villamedia.

Het geding was aangespannen door de ex-vrouw van de man. Zij wilde om haar dochter te beschermen dat Ton Lankreijer het verhaal van de man volledig anoniem opschrijft. Volgens de rechter weegt het belang van Lankreijer op vrije meningsuiting niet op tegen het belang op privacy. Het verhaal dat Lankreijer wil vertellen, zou niet erg te lijden hebben onder de anonimiteit, aldus de rechtbank.

Lankreijer werkt aan een zwartboek over de man, die zich op 2 april 2015 van het leven beroofde na een vechtscheiding. Hij liet een dochter van negen jaar achter. De journalist ontving een dag voor de zelfmoord van de man een mail met het verzoek zijn verhaal wereldkundig te maken. Anderhalf jaar lang had de vader geen contact met zijn kind. In het Omgangshuis in Zaandam kreeg hij op 31 maart te horen dat hij zijn kind voorlopig wéér niet mocht zien, ondanks een afspraak die al stond op 4 april 2015. Die avond werd de man gevonden op het strand van Bloemendaal, nadat hij zich door het hoofd had geschoten.

De moeder van het meisje wilde een verbod op voorhand van het boek, dat nog volledig in productie is. Ook eiste ze dat de familienaam van de man, tevens de achternaam van zijn dochter, niet werd genoemd. Lankreijer had voor moeder en dochter al pseudoniemen bedacht, maar dat was voor de rechter onvoldoende. De journalist gaat tegen het vonnis in beroep, aldus Villamedia.

Bron: VillamediaOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Rechter verbiedt gebruik naam in boek over zelfdoding

 

Gesponsorde boeken