Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Regenboog 100 | 'Confettiregen' opnieuw verkozen tot mooiste queerboek

door Hebban Crew 28 reacties
'Confettiregen' van Splinter Chabot is door de leden van lezerscommunity Hebban bekroond tot het mooiste queerboek van Nederland. In de Regenboog 100, die vandaag bekendgemaakt is door Parool, Hebban en Winq, zijn zowel klassiekers als meer recente titels te vinden, vertaalde werken en boeken van eigen bodem en dat in een keur van genres.

De Regenboog 100 is samengesteld op basis van 6000 bezoekers van Hebban en Winq die in juni en juli stemden op hun mooiste LHBTIQ+-boek. Splinter Chabot staat voor het tweede jaar op rij op de eerste positie met zijn debuutroman Confettiregen. Ook wist hij met zijn tweede boek als de Hemel genoeg ruimte heeft de derde plek te bemachtigen.

Lezers konden tijdens de stemweken kiezen uit een lijst van meer dan 500 regenboogboeken die in samenwerking met partner Winq werd opgesteld. Daarnaast was er ruimte voor een vrije keuze. In de stemperiode zijn verschillende LHBTIQ+-artikelen gepubliceerd, zoals interviews en boekentips van bekende LHBTIQ+-ers van Nederlandse bodem. De Regenboog 100 is onderdeel van Zomerlezen.

Afbeelding: uitgeverij Podium

De Regenboog 100

De verkiezing voor de mooiste, leukste en belangrijkste LHBTIQ+-boeken voor de Regenboog 100, de honderd mooiste regenboogboeken aller tijden, werd voor de tweede keer georganiseerd. Dit jaar werd er samengewerkt met Nederlands grootste queer lifestylemagazine Winq. De timing van de bekendmaking van de Top 100, voorafgaand aan Pride, is daarbij heel bewust gekozen. hoewel er steeds meer aandacht is voor LHBTIQ+-emancipatie, zijn we er nog lang niet. Dat ziet ook Chabot:

'Zo'n Top 100 met alleen maar queerboeken is belangrijk én nodig. Stel dat je zoekende bent. Verdwaald in je eigen hoofd, en je weet niet waar het lichtknopje zit, dan kan een boek uit zo’n lijst, waar je misschien iets van jezelf in herkent, als een zaklamp dienen. Als een helpende hand die je vastpakt, knuffelt en verder brengt. Zodat je uiteindelijk weer kunt huppelen. Daarom is het belangrijk, voor zij die het nodig hebben.'

Confettiregen verscheen in maart 2020 en vertelt het verhaal van Chabots alter ego Wobie en zijn worsteling met zijn homoseksualiteit en coming-out. Het leven van het personage is gebaseerd op dat van Chabot zelf. De jury van de Hebban Debuutprijs, waarvoor Confettiregen genomineerd was, noemde het boek destijds 'een hartverwarmende, ontroerende en belangrijke roman. Dat jongeren van nu nog steeds worstelen met hun coming-out maakt dit soort boeken nog altijd belangrijk en relevant.'

In de eerste editie van de Regenboog 100 in 2021, destijds georganiseerd in samenwerking met Gaykrant, behaalde Chabot met Confettiregen eveneens de eerste plek.

De Top 10

In de media

  • Terugluisteren Met het oog op morgen (Radio 1): een interview met Jelle Pierik van Hebban en boekverkoper Arno Koek (vanaf ongeveer 43:00)
  • Het Parool: 'Je moet durven, het opschrijven zoals jij dat wil': Splinter Chabot bovenaan Hebban Regenboog Top 100
  • Nu.nl: Confettiregen van Splinter Chabot gekozen tot mooiste queerboek
  • Terugluisteren Vroeg (Radio 1): een interview met Martijn Kamphorst, hoofdredacteur Winq, en auteur Nadine Swagerman

Heel veel Nederlanders willen graag lezen, maar het komt er gewoon niet van. De zomer is wat dat betreft hét moment om een boek te pakken, of dat nou op je tuinstoel, op het strand of aan het zwembad is. De campagne Zomerlezen helpt daarbij door mensen tips te geven: er is tenslotte een zomerboek voor iedereen! Hebban sluit de zomer feestelijk af met de verkiezing 'Welk boek pakte jou deze zomer?' Op 31 augustus wordt hét zomerboek van 2022 bekendgemaakt.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Regenboog 100 | 'Confettiregen' opnieuw verkozen tot mooiste queerboek

 

Gerelateerd

Over

Splinter Chabot

Splinter Chabot

Splinter Chabot is programmamaker, politieke junkie en rasoptimist.David Bowie e...