Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Regenboog Week: deze LGBTQ+ non-fictie wil je niet missen

Jezelf onderdompelen in een queer roman is heerlijk, maar het is ook fijn om te lezen over werkelijke personen en hun echte ervaringen. Hoe gingen mensen in het verleden om met (het ontdekken van) hun seksualiteit en hoe doen ze dat in het heden? In deze listmania vind je verschillende non-fictie LGBTQ+-boeken.

Verhalenbundels

In onderstaande bundels lees je verschillende LGBTQ+-ervaringsverhalen. Van jongeren in Gloei tot transgender ouderen in Nieuwe namen, en van lezersreacties in Roze brieven naar aanleiding van een debuutroman tot openhartige onthullingen van queer moslims in Habibi. Met deze boeken leef je mee met de breed uiteenlopende ervaringen van echte mensen.

Persoonlijke ervaringen

Lees het hartverscheurende verhaal van een ambitieus trouwplan dat in duigen viel door kanker in Julian, of leef mee met een politievrouw die Roze in Blauw oprichtte in Mijn jaren bij de politie. Of pak het boek op van een vrouw wier echtgenoot in transitie ging en openhartig vertelt over die periode en de jaren daarna in Vrouw met ballen. Ook kun je je laten inspireren door een jonge danser die als transgender een moeilijke weg aflegt in De weg naar mezelf.

Graphic novels

In Fun home vertelt de auteur over de moeizame relatie met haar vader, en hoe ze erachter kwam dat ze beiden homoseksueel zijn. In Gender Queer lees je over de persoonlijke ontwikkeling van een non-binair persoon. Voor een kunstenaar als Andy Warhol is de graphic novel Andy hét medium voor zijn biografie. Tot slot lees je in Queer over LGBTQ+-geschiedenis in graphic novel-stijl.

(Auto)biografieën

Pak een boek op over de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland, die daarnaast joods en lesbisch was en het voetlicht verdient in Een schitterend vergeten leven. Of lees over de ingrijpende jonge jaren van een bekend komiek en auteur in Een jongensleven, het eerste deel van een drieluik. In de voetbalwereld is het niet makkelijk LGBTQ+ te zijn, maar daar maakt een Amerikaanse voetbalster korte metten mee in Eén leven. Of ga voor de biografie van een van de grootste LGBTQ+-iconen uit de muziekwereld in Ik.

Geschiedenis

Lees over queer iconen door de jaren heen, een eerbetoon aan al die LGBTQ+-mensen die voorheen in de schaduw leefden, in Queer icons. Voor het serieuzere werk pak je Transgender in Nederland op, waarin de auteur laat zien hoe de wereld veranderd is – en in welke opzichten niet. In When Brooklyn Was Queer lees je de geschiedenis van de bekende New Yorkse wijk, van 1850 tot nu. We sluiten af met het levensverhaal van een Deense kunstschilder die in de jaren 20 de transformatie aandurfde in Van man naar vrouw.Over de auteur

Hebban Crew

2538 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Regenboog Week: deze LGBTQ+ non-fictie wil je niet missen

 

Gerelateerd