Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Rel rondom kort verhaal Hilary Mantel

door Carien Touwen 2 reacties
Enkele dagen geleden schreef ik hier over het korte verhaal van Hilary Mantel dat gratis online in het Engels te lezen is: The assassination of Margaret Thatcher. Het verscheen verscheen in de Engelse krant The Guardian en zorgde voor grote ophef in Groot-Brittanie. Verontwaardigde parlementsleden roepen op tot een politie-onderzoek. Zou het zo ver komen dat de auteur vervolgd wordt voor het schrijven van een fictief verhaal?

Britse auteur Hilary Mantel heeft al vele romans op haar naam staan, maar brak internationaal definitief door met haar boek 'Wolf Hall'. Ze won de Man Booker Prize en de Walter Scott Prize met dit boek en het is in 32 landen uitgegeven. 'Het boek Henry' is het vervolg op 'Wolf Hall'. In 2012 ontving Hilary Mantel nogmaals de Booker Prize, ditmaal voor haar roman 'Bring Up the Bodies'.

Naast romans schrijft Hilary Mantel ook korte verhalen. Recent verscheen haar verhalenbundel The Assassination of Margaret Thatcher en het titelverhaal werd vorige week dus online gepubliceerd. In dit verhaal wordt voormalig Brits premier Thatcher vermoord.

Margaret Thatcher  was een Britse politica. Ze was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij. Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Ze was de eerste en tot op heden enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Van alle Britse premiers in de 20e eeuw heeft zij het langst gediend.Ze overleed in april 2013 aan de gevolgen van een beroerte.

Veel mensen vinden het niet kunnen dat Mantel zo kort na het overlijden van de premier zo'n gruwelijk verhaal uitbrengt, juist voor de nabestaanden van Thatcher. 

Hilary Mantel vindt het maar raar dat mensen fictie zo serieus nemen. Thatcher's beleid was controversieel en veel mensen waren niet blij met haar. Na haar overlijden kreeg ze een ceremoniële uitvaartdienst met volledige militaire eer, maar werden er ook op diverse plaatsen in het land straatfeesten gehouden. 

Wat vinden jullie? Mag een schrijver in een verhaal zo maar een bekend persoon vermoorden? Of zou een politie-onderzoek naar de motieven van de auteur terecht zijn? 

Laat het hieronder zeker weten.

Al deze aandacht voor dit korte verhaal zal de auteur geen windeieren leggen. Het boek staat volop in de belangstelling. En het bijzondere is dat het verhaal nu al in Nederlandse vertaling is te lezen op NUweekend. Klik hier om het verhaal in zijn geheel te lezen. Het betreft een voorpublicatie. De nieuwe bundel Mantel-verhalen met dit titelverhaal erin verschijnt in het voorjaar van 2015 bij uitgeverij Meridiaan.

Voor wie liever in het Engels leest, dan kan hierOver de auteur

Carien Touwen

52 volgers
190 boeken
1 favoriet
Auteur


Reacties op: Rel rondom kort verhaal Hilary Mantel

 

Gerelateerd

Over

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel heeft al vele romans op haar naam staan, maar brak internationaal ...