Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Richard Flanagan wint Man Booker Prize

De Amerikanen mochten voor het eerst meedoen aan de Man Booker Prize, maar een Australiër kaapte dinsdagavond de prijs weg met een ‘magnifiek boek over oorlog en liefde’. En over hoe je een Jappenkamp overleeft.

Richard Flanagan schreef met De smalle weg naar het verre noorden een meesterwerk over de gruwel van de oorlog en de onmogelijkheid van de liefde, vindt de jury van de prestigieuze Man Booker Prize. Een roman over een Australische krijgsgevangene, die aan het Burmatreintraject moet werken van de Japanners. Flanagan schreef over verloren liefde, het overleven en ‘survival’s guilt’.

The Times: ‘Dit is een onvergetelijk verhaal over mensen in oorlogstijd. Een gruwelijk aangrijpend verhaal, maar een noodzakelijk boek.’ Bijna onverdraaglijk gedetailleerd beschrijft Flanagan de effecten van verhongering op het lichaam.

Belangrijk detail: de vader van Richard werkte als Australische krijgsgevangene in WOII aan de beruchte Burma-lijn. Flanagan is de derde Australiër die de internationale prijs wint. Hij was ‘geboren om dit te schrijven’, aldus de jury die hem de prijs en bijbehorende 50.000 Britse pond overhandigde voor De smalle weg naar het verre noorden.

De jury roemt dit boek over oorlog en liefde, geschreven in proza ‘van ongelooflijke elegantie en kracht’.

Richard Flanagan tijdens de uitreiking: 'To be fully human is to be both monstrous and beautiful.'

Synopsis: Augustus, 1943. In een uitzichtloos Japans krijgsgevangenenkamp aan de Birma-Siam Dodenspoorlijn wordt de Australische legerarts Dorrigo Evans achtervolgd door een vroegere liefdesaff aire met Amy, de jonge vrouw van zijn oom. Terwijl hij knokt om zijn manschappen van uithongering, cholera en andere wreedheden te redden, krijgt hij een brief die zijn leven voor altijd zal veranderen.Over de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Richard Flanagan wint Man Booker Prize

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken