Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Rima Orie en Zoulfa Katouh winnen Beste Boek voor Jongeren 2023

door Hebban Crew
Op het festival BoekTok Live zijn 'In het vervloekte hart' van Rima Orie en 'Zolang de citroenbomen bloeien' van Zoulfa Katouh bekroond tot Beste Boek voor Jongeren 2023. De prijzen in de categorieën Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald werden uitgereikt door schrijver en oud-winnaar Tom De Cock. Het evenement is de officiële aftrap van de Boekenweek van Jongeren.

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Een jongerenjury koos de twee winnaars, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde.

Over In het vervloekte hart van Rima Orie, winnaar in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig, zegt de jongerenjury:

'In het vervloekte hart is een prachtig boek waar wij enorm van hebben genoten. Het is een boek dat ontzettend goed aansluit bij de doelgroep, en dat bovenal gewoon leuk is om te lezen'

In de categorie Vertaald won Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene. In het juryrapport schreef de jongerenjury over deze roman:

'Ook dit verhaal is prachtig geschreven, met thema's zoals oorlog, PTSS, liefde en vriendschap. Het heeft goed uitgewerkte personages en een plottwist die je niet ziet aankomen. De Arabische cultuur is er ook goed in verwerkt.'

Lees het juryrapport

Oorspronkelijk Nederlandstalig

In het vervloekte hart

Rima Orie

Priya Chkadhari is een bloedkind. Het is haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen, maar als ze gerekruteerd wordt voor het leger komt daar verandering in. Priya komt terecht in een wereld van blinde gehoorzaamheid en strikte discipline. Tot haar verbazing blijkt haar aangeboren magie in deze nieuwe wereld voor het eerst een voordeel te zijn. Samen met de andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding.

De auteur

Rima Orie is gemeentejurist en auteur. Haar debuut, De Zwendelprins, werd onder andere genomineerd voor de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en De Kleine Cervantes. Onderwerpen als klasseverschillen, onderdrukking en kolonialisme hebben altijd een plek in haar verhalen.

Vertaald

Zolang de citroenbomen bloeien

Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene

Salama Kassab was een farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Ze had een leven als iedere andere tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de gewonden te helpen die dagelijks binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen, de nachtmerries. Maar ze wil ook blijven, om te vechten voor een vrij Syrië.

De auteur

Zoulfa Katouh is een Canadese auteur met Syrische roots. Ze woont in Zwitserland, waar ze haar master Farmacie aan het afronden is. Ze vindt haar inspiratie in Studio Ghiblio-achtige natuur, zoals de bergen, meren en sterren.

De jury

Dit jaar bestond de jury van volwassenen uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling. Daarnaast bestond de jury van zes jongeren uit: Paris Duivenvoorden (voorzitter, 17 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar), tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (18 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar) en Fleur Siersma (15 jaar).

LEES VERDER / De Literatour presenteert het tourteam van 2023-2024

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig werden naast de winnaar ook De droomfabriek van Gerwin van der Werf, De geur van een moeder van Lucia van den Brink, Niet geschikt voor publicatie van Gabrielle la Rose en Weerlicht van Jante Wortel genomineerd. In de categorie Vertaald waren dat Buiten het veld van H.N. Khan, Een liefde van Arnaud Cathrine, Gamechanger van Neal Shusterman en Ik moet je verraden van Ruta Sepetys.

Vorig jaar wonnen Lily van Tom De Cock en Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen.

Boekenweek van Jongeren

Tijdens de Boekenweek van Jongeren worden lezers van 15 tot en met 18 jaar geïnspireerd hun nieuwe favoriete boek te vinden dankzij de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, het Beste Boek voor Jongeren en evenementen zoals BoekTok Live. De Boekenweek van Jongeren loopt van 15 tot en met 24 september.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Rima Orie en Zoulfa Katouh winnen Beste Boek voor Jongeren 2023

 

Gerelateerd

Over

Rima Orie

Rima Orie

Rima Orie (1994) is gemeentejurist en auteur. Haar debuut, De Zwendelprins, werd...

Zoulfa Katouh

Zoulfa Katouh

Zoulfa Katouh is een Canadese auteur met Syrische roots. Ze woont in Zwitserland...