Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

R.J. Ellory eregast op Thrillerfestival

door Hebban Crew 5 reacties
De Britse thrillerschrijver R.J. Ellory is eregast op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. Hij wordt op zondag 26 oktober in het Stadstheater geïnterviewd door zijn Nederlandse collega Judith Visser. Die dag vindt ook de uitreiking plaats van de Hebban Crimezone Awards.
Roger Jon Ellory
wordt op deze website ook wel 'de koning van de slow-motionthriller' genoemd. Bij hem staat de karakterontwikkeling van de personages centraal en niet zozeer de actie. 
“Ik schrijf niet alleen misdaadromans, maar ik schrijf menselijke drama's'', aldus Ellory. ''Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de psychologie van de mens.''

Slow-motion is de term die ook van toepassing is op het begin van zijn carrière. Hij had niet de makkelijkste jeugd: zijn vader nam de kuierlatten voordat Roger Jon in 1965 in Birmingham werd geboren en zijn moeder stierf toen hij zeven was aan de gevolgen van een longontsteking. Toen hij zeventien was, belandde hij in de gevangenis wegens stroperij.

Ellory begon te schrijven in 1987. Hij wilde daarmee zijn geest ontlasten, die zwaar op de proef werd gesteld door zijn werk in de verslavingszorg. Hij voltooide 22 romans, die allemaal werden geweigerd door meerdere uitgevers, zowel in zijn geboorteland als in de Verenigde Staten. Ellory stopte acht jaar met schrijven, maar pakte de draad eind 2001 weer op, geïnspireerd door een citaat van de Britse staatsman Benjamin Disraeli: 'Succes is geheel afhankelijk van een vaststaand doel'. Een paar jaar na zijn debuutroman Candlemoth veroverde hij de wereld met Een stil geloof in engelen (2007). Daarna volgden Een volmaakte vendettaEen mooie dag om te sterven, De helden van New York, Bekraste zielen, Een inktzwart hart en Een ongenode gast. Stuk voor stuk intrigerende misdaadromans, prachtig van taal en toonzetting, rijke intriges en doorwrochte plots.

Ooit speelde Ellory gitaar in The Manta Rays, destijds de luidste band ten zuiden van Manchester. Nu is hij zanger en gitarist van de band The Whisky Poets. Of hij in Zoetermeer nog de gitaar ter hand zal nemen, is onbekend. Zeker is dat hij ruim de tijd zal nemen om zijn thrillers te signeren. 

Wat ook vaststaat is dat drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex een van de panels zal presenteren, waaraan de kanshebbers van de Hebban Crimezone Awards zullen aanschuiven. Er worden Hebban Awards uitgereikt voor de beste thriller, het beste thrillerdebuut, de beste Young Adult-thriller en het beste fantasyboek van het jaar. Tot en met vijf oktober kan er nog gestemd worden via www.hebban.nl/stemmen.

Het Nederlands Thrillerfestival wordt voor de zesde keer georganiseerd in Zoetermeer. Het festival staat 
in het teken van het spannende verhaal in al haar facetten: toneel, film, musical, literatuur, tentoonstellingen, lezingen, workshops, improvisatieshows en meet and greets met acteurs en schrijvers. Het thrillerfestival op zondag vindt plaats in het Stadstheater.

Vorig jaar reikte de festivalorganisatie voor de eerste keer de oeuvreprijs De Gouden Vleermuis uit aan Charles den Tex, voor zijn bijdrage aan het spannende verhaal. Ook dit jaar zal deze oeuvreprijs weer worden toegekend.

Binnenkort meer informatie over het programma en de kaartverkoop. Meld je hier aan voor de speciale festivalnieuwsbrief.Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: R.J. Ellory eregast op Thrillerfestival

 

Gerelateerd

Over

R.J. Ellory

R.J. Ellory

R.J. Ellory (1965), voluit Roger Jon Ellory, is een Britse thrillerschrijver, ge...