Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Roald Dahl-achtige allure in ‘Dirkje Bakkes’

Een brandnetelplantage, een nare oom en tante: niet meteen elementen die een gezellig verhaal voorspellen. Toch weet Tosca Menten in haar nieuwste boek ‘Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist’ weer een hilarisch verhaal te vertellen dat tegelijkertijd spannend en ontroerend is.


Dirkje Bakkes heeft geen ouders en leeft bij zijn kinderloze oom en tante. Die houden helemaal niet van kinderen. Dirkje moet dan ook elke dag hard werken op de plantage om zijn plekje in huis te verdienen. Als hij echter per ongeluk een reuzebrandnetel maakt die een bijzonder effect op mens en dier heeft, verandert zijn hele leven…    

Tosca Menten werkte jarenlang als docente in het voorgezet onderwijs. Sinds 2003 werkt ze fulltime als auteur en inmiddels staat ze zelfs bekend als de grappigste kinderboekenschrijver van Nederland. Humor en fantasie zijn dan ook haar belangrijkste wapens tijdens het schrijven. Daarmee vermaakt ze kinderen van alle leeftijden. Mentens bekendste boeken gaan over Dummie de mummie. Die serie is verfilmd en wereldwijd vertaald. Ook haar boek De wraak van Knor zal binnenkort in de bioscoop te bewonderen zijn.  

De boeken van Menten worden regelmatig vergeleken met die van Roald Dahl, en ook in haar nieuwste over Dirkje zijn overeenkomsten te vinden. Tosca’s favoriete auteur lijkt grote invloed op haar schrijven te hebben gehad, al zijn haar verhalen misschien nóg wel gekker en fantasierijker. Een groot compliment voor de schrijfster.  

Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist is bovendien weer een prachtig vormgegeven boek, met felroze accenten in de tekst, die zich soms zelfs uitbreiden tot geheel roze zinnen of zinsneden. Dit alles om de leesbaarheid van de tekst te verhogen. De mooie tekeningen van Elly Hees, eveneens in roze en paarse tinten, geven het gehele verhaal een mysterieuze uitstraling.  

Lees en Win
Nieuwsgierig geworden? Bekijk en lees hier de eerste pagina's

Ook mogen we van uitgeverij Van Goor een exemplaar weggeven! Doe mee aan de winactie door op het giveaway-kader rechts van dit artikel te klikken.  

Over het boek:
Dirkje Bakkes leidt een ellendig bestaan. Hij heeft geen vader en moeder meer en woont bij zijn oom Griep en tante Fop die zelf geen kinderen hebben, omdat ze kinderen stom vinden. Oom Griep heeft een brandnetelplantage en iedere dag moet Dirkje brandnetels trekken en sorteren. ’s Avonds moet Dirkje geiten melken. Gelukkig heeft hij een vriendin, de lieve geit Sik. En als Sik op een dag een klein geitje krijgt, heeft hij zelfs twee vrienden: Sik en Sokkie!

Dan gebeurt er iets afschuwelijks: Sik wordt ziek. Zonder mededogen maakt oom Griep Sik af en eet hem op. Sik smaakt hem zo goed dat hij besluit Sokkie op te eten op zijn verjaardag. Dirkje zweert dat dat nooit zal gebeuren en verstopt Sokkie. Maar wat kan hij doen? In zijn eigen geheime tuintje maakt Dirkje met stuifmeelkorreltjes nieuwe planten. Een van de planten geeft vreemde vruchten, die een merkwaardige uitwerking hebben op dieren. En de vruchten blijken ook te werken bij oom Griep en tante Fop…Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Roald Dahl-achtige allure in ‘Dirkje Bakkes’

 

Gerelateerd

Over

Tosca Menten

Tosca Menten

Tosca Menten werkte jarenlang als docente in het voorgezet onderwijs. Sinds 2003...

Elly Hees

Elly Hees

Elly Hees is een bekende Nederlandse illustrator. Ze maakt de tekeningen bij de ...

Gesponsorde boeken