Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Roemenië pakt schrijverij onder gevangenen aan

De Roemeense overheid wil een einde maken aan een maatregel waardoor gevangenen strafvermindering kunnen krijgen door een boek te schrijven.De bepaling, die tot een schrijfmanie onder gevangenen heeft geleid, wordt volgens justitieminister Raluca Pruna in toenemende mate misbruikt.

Een maatregel die stamt uit de communistische tijd bepaalt dat gedetineerden die een boek als wetenschappelijk werk weten te publiceren hun celstraf met dertig dagen kunnen verkorten. Tot drie jaar geleden werd nog slechts één boek per jaar door een gevangene geschreven en op de markt gebracht door erkende wetenschappelijke uitgeverijen. Dat aantal is vorig jaar flink opgelopen tot 350 boeken. Het gaat om uitgaven over voetbal, onroerend goed, edelstenen etc. 

Het Roemeense ministerie van Justitie heeft nu besloten onderzoek te doen naar corruptie bij de totstandkoming van deze boeken. Zo zijn er aanwijzingen dat politici en gefortuneerde zakenlui die een tijd moeten brommen geld zouden betalen aan uitgeverijen om hun schrijfwerk het stempel wetenschappelijk te geven. Gevangenen zouden ook bestaande werken kopiëren dan wel spookschrijvers inhuren om hun boeken te schrijven. Zoals de voormalige Roemeense premier Adruan Nastase, die in de cel zit wegens corruptie en daar twee boeken schreef. Of Gigi Becali (foto), zakenman en voorzitter van voetbalclub Steaua Boekarest, die voor het uitdelen van steekpenningen de gevangenis indraaide en dankzij vijf boeken vijf maanden eerder vrijkwam.

Bron: de Volkskrant Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Roemenië pakt schrijverij onder gevangenen aan

 

Gesponsorde boeken