Hebban vandaag

Nieuws /

Ruzie om dagboek Anne Frank

Het Zwitserse Anne Frank Fonds en de Amsterdamse Anne Frank Stichting zijn elkaar in de haren gevlogen over de auteursrechten op het dagboek van het wereldberoemde Joodse meisje.

Het Zwitserse fonds, dat door Annes vader Otto Frank in het leven werd geroepen, meent  dat het auteursrecht op het werk niet vervalt per 1 januari 2016. De Amsterdamse Anne Frank Stichting vindt juist van wel. Volgens de stichting is Anne Frank de enige auteur van haar teksten en kunnen die dus vanaf volgend jaar vrij worden gebruikt. Het auteursrecht op de tekst loopt immers zeventig jaar na de dood van de auteur af. Anne Frank stierf in februari 1945 in het concentratiekamp Bergen Belsen. 

Het fonds, dat de auteursrechten beheert, benadrukt dat de teksten van Anne na haar dood door haar vader zijn geredigeerd. Het fonds vindt daarom dat hij de status van co-auteur heeft op het werk van zijn dochter en daarmee auteursrecht. Omdat hij in 1980 overleed, loopt het auteursrecht volgens het fonds door tot 2050.

In de Volkskrant erkent de stichting - beheerder van het achterhuis waarin Anne en haar familie waren ondergedoken - dat Otto Frank de samensteller is van de handelseditie van het dagboek. 'Hij heeft voor deze uitgave redactionele keuzes gemaakt, maar het is en blijft Annes dagboek', aldus een woordvoerder, die in de New York Times nog eens met nadruk stelt: 'Otto Frank noch iemand anders is co-auteur van het boek.' De stichting werkt aan een nieuwe, digitale editie van het dagboek, met de oorspronkelijke tekst en analyses van historici. Volgens door de krant geraadpleegde juridische experts kan alleen een rechtbank Otto Frank erkennen als co-auteur. 

Bron: de Volkskrant, New York Times


Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Ruzie om dagboek Anne Frank

 

Gerelateerd

Over

Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank werd na haar dood wereldwijd bekend door het dagboek dat ze schreef t...

Gesponsorde boeken