Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

's Werelds beroemdste boeddhist viert tachtigste verjaardag

door Hebban Crew 1 reactie
De Dalai Lama viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan verandert de Dam vandaag in een 'Tibetaans landschap'. Ook verschijnt er een boek waarin ' s werelds beroemdste boeddhist zijn toekomstvisie ontvouwt.

De tachtigste verjaardag van de Dalai Lama wordt over de hele wereld gevierd. In het Amerikaanse Anaheim kreeg de geestelijk leider enkele dagen geleden al een reusachtige verjaardagstaart. Vandaag kleurt de Dam in Amsterdam 'Tibetaans'. Een monnik zal onder andere voorgaan in traditioneel gebed voor de spiritueel leider.

Honderden gekleurde Tibetaanse gebedsvlaggen wapperen op de Dam 'om hun boodschap van vrede, compassie en wijsheid over de wereld te verspreiden', verklaart International Campaign for Tibet, de mensenrechtenorganisatie die verantwoordelijk is voor de viering. Er zijn optredens van Tibetaanse artiesten en ter afsluiting kan iedereen meedoen aan een Tibetaanse traditie: 'Sangsol'. Hierbij wordt geroosterd meel in de lucht gegooid, ter zuivering van alle obstakels.

Enkele dagen geleden verscheen bij uitgeverij Ten Have het geestelijk testament van de Dalai Lama, De kracht van het goede. Hij schreef het boek samen met de Amerikaanse bestsellerauteur en psycholoog Daniel Goleman. Terwijl de Dalai Lama in eerdere boeken vooral stilstond bij het innerlijk leven, richt hij zijn blik nu vooral op de buitenwereld.

Hoewel de veertiende Dalai Lama vooruitgang ziet als het gaat om aandacht voor mensenrechten of het recht op zelfbeschikking, maakt hij zich grote zorgen over corruptie, schrijnende ongelijkheid en milieurampen. Volgens hem zijn deze tragedies voor het gevolg van gebrek aan moreel besef.

Emotionele hygiene en mededogen vormen voor de Dalai Lama de voorwaarde voor een betere wereld, zo stelt hij in zijn jongste boek. Hij staat uitgebreid stil bij verdraagzaamheid, duurzaamheid, een betere verdeling van rijkdom, en een economie waarin mensen ertoe doen, en bij wat er nodig is om deze idealen te realiseren. De Dalai Lama is optimistisch, maar niet naief; het wordt een tijdrovend proces, dat bovendien een ander type onderwijs vergt. Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 's Werelds beroemdste boeddhist viert tachtigste verjaardag

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken