Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubvragen: 'Het boomhuis in het bos' van TJ Klune

door Hebban Crew 5 reacties
Bij elk Hebban Boek van de Maand bieden we een gratis te downloaden discussieset die je kunt gebruiken om het boek met je eigen leesgroep te bespreken. Natuurlijk kun je de twintig vragen ook gebruiken om zelf over het boek na te denken, als voorbereiding op een recensie of als inspiratie om vragen af te vuren op een nietsvermoedende lezende vriend(in) die dit boek net achter de kiezen heeft.

Lees mee in de Hebban Boek van de Maand Leesclub

Elke maand wordt er een Hebban Leesclub georganiseerd met het gekozen Boek van de Maand. Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 10 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met middernacht!

Schrijf je in voor de leesclub Doe mee aan de Challenge Download de discussieset

Een discussieset, wat kan je ermee?

De oorspronkelijke bestaansreden voor een discussieset rond een boek is een groepsbespreking in de vorm van een leesclub. Ken je dat gevoel? Dat je een boek dichtslaat en er zo van onder de indruk was dat je dolgraag met anderen wilt praten over het verhaal? Of dat je vraagtekens stelt bij een roman en benieuwd bent hoe anderen erover denken? Boeken lezen is leuk, maar met andere lezers praten over het gelezen boek is nóg veel leuker. Wellicht is een bepaalde vorm de gouden keuze voor jou of gooi jij liever vijf soorten in de mix en vlieg je van de een naar de ander. De sleutel is: doe waar jij blij van wordt.

  • Een ‘ouderwetse’ leesgroep komt elke zes weken bij elkaar, schenkt een glaasje wijn in en bespreekt een vooraf gekozen en gelezen boek. Tegenwoordig, en zeker sinds we zo gewend zijn aan videobellen, is het niet per se noodzakelijk om fysiek af te spreken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van iedereens agenda en maken grote afstanden niet meer uit. Wil jij een leesgroep vormen met je vriendengroep, maar ben jij naar Australië geëmigreerd? Dat kan! Maar kies een voor iedereen prettig tijdstip uit. Kies de vorm die bij jou en je groepsleden past, online of offline. Natuurlijk blijft de fysieke bijeenkomst leuk, zeker als je het combineert met om de beurt koken voor de groep, zoals de jongensleesclub Nescio deed.
  • Wellicht heb je al een lezende vriendenkring en vormen jullie automatisch een prima leesclub. Het kan echter ook zijn dat je op zoek moet naar gelijkgestemden. Kijk of er interesse is in een buurtleesgroep (ga de deuren af of stel de vraag in de buurtapp). Plaats een oproep in het wijkkrantje of bij de plaatselijke bibliotheek. Organiseer eerst een kennismakingsavond, zodat je elkaar kunt leren kennen. Vraag iedereen een favoriet boek mee te nemen en daarover te vertellen. Bespreek tijdens deze avond de vorm, de frequentie en de boekenkeuze. Iedereen kan dan voor zichzelf bepalen of dit een groep is waarmee hij/zij boeken wil bespreken.
  • Op Hebban kun je deelnemen aan de online leesclubs die we organiseren en daarvoor kun je zelfs het te bespreken boek winnen.

Vind jij zo'n leesgroep nogal bewerkelijk, duurt een online leesclub op Hebban je te lang of heb je helemaal geen zin in een terugkerende verplichting? Dan kun je toch gebruikmaken van zo'n handige discussieset.

  • Ga lekker uit eten met net die ene persoon die je kent die dit boek ook heeft gelezen en pak de discussieset erbij. Je zult met twee personen minder (verschillende) meningen hebben, maar je bent wel lekker vaak aan het woord in zo'n minileesclub.
  • Gebruik de discussieset om in je eentje na te denken over het boek dat je net uit hebt. Misschien laat het boek je nog niet echt los en heb je behoefte om er mentaal nog even in te blijven hangen. Dat kan met behulp van inhoudelijke vragen. Het kan helpen je leeservaring achteraf te verdiepen, waardoor je een betere en rijkere lezer wordt. Het kan je ook goed helpen bij het voorbereiden van een recensie of blog, die je over het boek wilt schrijven. Let in dat laatste geval wel op met spoilers. Een discussieset is bedoeld om een gelezen boek inhoudelijk te bespreken en de vragen zullen onherroepelijk antwoorden met spoilers opleveren.
  • Gooi een (enigszins spoilerveilige) vraag uit de discussieset eens in een willekeurige groep. Bij het uitgaan, op school, op je werk, in een Facebookgroep, op de boekpagina hier op Hebban. Wie weet welke leuke discussies je losmaakt!

Het boomhuis in het bos

TJ Klune

Vertaald door: Anneke Bok
Verschenen bij: Uitgeverij Volt

In een klein huis, gebouwd in boomtoppen, wonen drie robots: de vaderlijke androïde Giovanni Lawson, de prettig sadistische verpleegmachine Ratched en de kleine Rambo. Victor Lawson, een mens, woont er ook. Ze vormen een gezin, en ze leven er verborgen en veilig.

Op de dag dat ze een onbekende androïde met het label ‘hap’ repareren, hoort Vic voor het eerst over een gedeeld duister verleden van Hap en Gio – een verleden waarin ze op mensen jaagden. Wanneer Hap per ongeluk robots uit Gio’s vroegere leven informeert over hun verblijfplaats in het bos, is het gezin niet langer veilig. Gio wordt gevangengenomen en teruggebracht naar zijn oude laboratorium.

Samen met de rest van zijn samengestelde gezin gaat Vic op reis om Gio te redden van ontmanteling, of erger nog, herprogrammering. Onderweg, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van verraad en genegenheid, moet Vic voor zichzelf beslissen: kan hij de liefde van Hap accepteren?

Lees een fragmentOver de auteur

Hebban Crew

2540 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesclubvragen: 'Het boomhuis in het bos' van TJ Klune

 

Gerelateerd

Over

TJ Klune

TJ Klune

TJ Klune is een Amerikaans auteur van fantasy- en liefdesromans. Hij is que...