Advertentie

Hebban vandaag

Column /

15-jarige debutante Sara Zonneveldt: Durf te dromen

door Hebban Crew 2 reacties
Voor Sara Zonneveldt komt een droom uit: het vijftienjarige meisje debuteert met haar YA-roman 'Dromen'! Het schrijftalent van Sara werd door uitgeverij Van Goor ontdekt op online schrijversplatform Wattpad en niet lang daarna kreeg ze een boekcontract aangeboden. Op Hebban vertelt ze in een persoonlijke column hoe het zover kwam.

Er is veel te zeggen over internet, maar als ik er een ding over kan zeggen is dat het je leven kan veranderen. Je hoort het vaak van YouTubers, die van het ene op het andere moment duizenden subscribers hebben, of net zoals bijvoorbeeld Justin Bieber en Troye Sivan worden ontdekt en een cd uitbrengen, om daarna over de wereld te touren. Voor mij was het internet een plek waar ik schrijven ontdekte, of zoals ik het ook weleens noem; waar het schrijven míj ontdekte.  

Het begon toen ik twaalf was. Ik vond een app genaamd Wattpad, waar je verhalen kon schrijven, en die van anderen kon lezen. Het leek me leuk om eens iets te schrijven, iets wat ik zelf graag had willen lezen, dus ik begon met mijn allereerste online boek: Little Secrets. Lang hoefde ik niet na te denken over een verhaallijn, ik begon gewoon met het verhaal. Volgens mij vond ik het moeilijker om namen te verzinnen voor de karakters, dan het verhaal zelf. Ongeveer een paar minuten nadat ik het eerste hoofdstuk online had gezet, kreeg ik mijn eerste lezers. Eerst waren het er tien. Toen twintig. Toen honderd. Langzaam tikte de teller, steeds hoger werd het aantal lezers. Ik begon steeds meer te schrijven, en ik begon het steeds leuker te vinden. Terwijl mijn volgers- en lezersaantal steeds maar omhoog bleef schieten, verdubbelde ook mijn aantal boeken. Op het moment heb ik er elf. Elf boeken van mij staan online, en worden ook door een groot aantal mensen uit Nederland én België gelezen. Een van mijn boeken heet The Balloon. Daarmee begon ik toen ik dertien was en ontzettend veel zin had om een romantisch boek te schrijven. Wist ik veel dat ik twee jaar later meer dan 1.3 miljoen views op The Balloon zou hebben?  

Mijn ouders, en zelfs leraren, vonden dat ik iets meer moest gaan doen met dat schrijven, wellicht een uitgever benaderen? Natuurlijk wilde ik dat dolgraag – stel je voor dat er een boek dat door míj is geschreven in de winkel zou liggen? Maar ik was op dat moment veertien en dat is, dacht ik, veel te jong om door een uitgever, bij wijze van spreken, aangekeken te worden. Schrijvers zijn toch altijd volwassenen, dus waarom zouden ze een kind iets laten uitgeven?  

In januari werd ik samen met drie anderen meisjes die op Wattpad schrijven uitgenodigd bij een uitgeverij om iets te vertellen over de app. Dat deed ik natuurlijk graag, en het was heel leuk. Ze vroegen later; is er iemand van wie jullie graag een écht boek zouden willen zien verschijnen? Mijn vader mailde ze toen meteen: wat dacht je van Sara? En daar zat ik dan, op gesprek met uitgeverij Unieboek/Het Spectrum. Het was een ontzettend leuk gesprek over mijn stijl van schrijven, verhalen, Wattpad, en aan het eind van de middag vroegen ze me of ik er over na wilde denken of ik wellicht een contract bij ze zou willen tekenen. Het was als een droom; natuurlijk wilde ik dat! Op 9 april 2015 tekende ik uiteindelijk met rode wangen en een trillende hand als veertienjarige een contract. Er komt een boek van mij uit! dacht ik de hele tijd. En na een jaar schrijven, mails sturen, bellen, corrigeren en meer schrijven is hij eindelijk klaar... Mijn debuutroman DrOmEN ligt in de winkel! Waahhhh, hoe gaaf is dat?! Soms vraag ik mezelf af hoe het kan dat ik in twee jaar tijd gekomen ben waar ik nu sta. En dan bedenk ik me dat het komt doordat ik droom. Want zoals Walt Disney zei: ‘if you can dream it, you can do it’.  

Durf te dromen, wat houd je tegen?    

Recensie & winactie

Lees ook de redactionele recensie van Marloes Otten. Zij geeft Dromen vier sterren!

'Humoristisch, herkenbaar en aantrekkelijk. Die woorden zijn vanaf de eerste bladzijde uit het boek onlosmakelijk verbonden met het debuut van Sara Zonneveldt. In april 2016 verrijkt zij op 15-jarige leeftijd de jeugdliteratuur met het feelgoodboek Dromen, waarin ze het typische pubermeisjesleven van Lucy beschrijft.' Lees verder.


Natuurlijk verloten we exemplaren van dit bijzondere debuut! Naar de winactie.  Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 15-jarige debutante Sara Zonneveldt: Durf te dromen

 

Gerelateerd

Over

Sara Zonneveldt

Sara Zonneveldt

Sara Zonneveldt schrijft al sinds haar tiende verhalen. Vanaf haar twaalfde publ...

Gesponsorde boeken