Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Saskia Noort in haar eigen woorden

door Hebban Crew 16 reacties
Morgen verschijnt 'Huidpijn', de nieuwe thriller van Saskia Noort. En omdat niemand Saskia Noort beter kent dan Saskia Noort zelf, zette Hebban een groot aantal van haar uitspraken in de media op een rij om Neerlands grootste thrillerschrijfster te doorgronden. Dit is Saskia Noort. In haar eigen woorden.

Angst

Ik ben een extreem bang mens. Als ik 's avonds alleen over straat loop, tegen schemer mijn hond uitlaat in een verlaten bos of er ineens aangebeld wordt wanneer ik alleen thuis ben, word ik bevangen door angst. Ook ben ik altijd bezorgd over mijn kinderen, mijn man en familie, bang dat ze ooit tegen een gek aanlopen, die ze omver rijdt of meelokt. Ik ben dus dagelijks bang om slachtoffer te worden en daarom wil ik ter afleiding lezen over sterke vrouwen, die zich niet laten slachtofferen en het kwaad overwinnen.

Column voor Crimezone, december 2003

Duistere kant

Mijn leraar Nederlands kan zich nog herinneren dat ik verhalen bedacht die een nare ondertoon hadden. Hij heeft zich wel eens zo ongerust gemaakt over mijn verhalen, dat hij mijn ouders heeft gebeld. Maar ik kom uit een keurig gezin, die duistere kant zit gewoon in mij. 

GPD, 2004

Wanhoop

Ik werkte toen onder andere voor Viva en schreef als teamlid scenario's voor een Duitse ziekenhuisserie. Ik belde mijn opdrachtgevers op om te zeggen dat ik ermee zou stoppen. Ik ging schrijven. Het moment was daar. Maar na twee weken staren naar een leeg beeldscherm was ik de wanhoop nabij. Twintig keer een beginnetje maken en dan weer weggooien. Het was vreselijk. Toch kreeg ik langzaamaan de stem van Maria, het hoofdpersonage van Terug naar de kust, in mijn hoofd. Toen ik haar eenmaal had, wist ik dat ik een boek aan het schrijven was en vond ik de toon en mijn ritme. Dat maakte me zo gelukkig.

AD, 2005

Promotable

Er zijn nare recensies over De eetclub verschenen, inderdaad, maar dat is inherent aan het schrijfster zijn. Als je jong bent, er een beetje leuk uitziet en je profileert, krijg je de volle laag. Er wordt al heel snel gedacht dat vrouwen om die redenen een boek mógen schrijven of succes hebben. Ik krijg vaak te horen dat ik mijn succes te danken heb aan het feit dat ik een 'promotable' auteur ben.

Opzij, 2005

Hoofdprijs

Een bestseller schrijven is niet alleen fijn vanwege de financiële geneugten. Het betekent ook dat je honderdduizenden mensen blij hebt gemaakt met je boek. Dat je al deze mensen aan het lezen hebt gekregen en dat zij zich wellicht ook gaan verdiepen in het oeuvre van andere Nederlandstalige thrillerauteurs. Het winnen van de Gouden Strop is tot nu toe een strop gebleken. De echte hoofdprijs is uiteindelijk toch de eerste plaats in de CPNB-bestsellerlijsten bereiken.

GPD, 2005

Secretaresse

Ik ben een welvarende vrouw geworden en dat is natuurlijk leuk, maar de druk is ook groot geworden. Ik ben door het succes zo tegen de muur gezet dat ik in korte tijd mezelf heel goed heb leren kennen. En dan kom je ook je zwakke punten tegen. Ik ben erg geneigd mensen om me heen te behagen. Mijn vrienden, mijn gezin. Maar toen ik er 300.000 fans bij kreeg werd de kring om te behagen wel erg groot. Ik putte mezelf lichamelijk uit. At niet meer, sliep slecht en er was een maagzweer voor nodig om te beseffen dat het anders moest. Ik ben in korte tijd van een eenmanszaak een multinational geworden. Moest nadenken over het verkopen van filmrechten, nieuwe boeken, lezingen geven, tv-optredens, contracten begeleiden voor de verkoop van mijn boeken in het buitenland. Ik heb nu ook een secretaresse.

Literair Thriller Magazine, 2006

Oorlog

Deze tijd is net zo interessant als de periode net na de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft die oorlog de literatuur vijftig jaar lang gedomineerd. Het mag nu wel weer eens ergens anders over gaan.

Crimezone, 2006

Lees verder op pagina 2.Over de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Saskia Noort in haar eigen woorden

 

Gerelateerd

Over

Saskia Noort

Saskia Noort

Saskia Noort (Bergen, 1967) studeerde journalistiek en theaterwetenschap in Utr...

Gesponsorde boeken