Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Afgelast: 19 februari 2022 Middag van het Fantastische Boek

door Hebban Crew 24 reacties
AFGELAST Helaas kan de Middag van het Fantastische Boek op zaterdag 19 februari in de bibliotheek Utrecht niet doorgaan. De uitslag van de Harland Awards wordt wel op 19 februari bekendgemaakt op Hebban.nl.

De aangepaste corona-maatregelen betekenen dat er slechts een klein aantal bezoekers bij voorstellingen, films en evenementen mogen zijn, omdat de 1,5 meter afstand altijd gewaarborgd moet blijven.

De Middag van het Fantastische boek had mooie optredens, films en de uitreiking van de Harland Awards op het programma, en kan door deze 1,5 meter-regel niet doorgaan. We mogen te weinig bezoekers ontvangen.

De teams van Bibliotheek Utrecht, Hebban.nl en Stichting Fantastisch Genre vinden dit ontzettend jammer. We hopen in 2023 op een herkansing voor dit evenement. Er waren al veel kaartjes verkocht (die worden teruggestort), dus we hopen dat het volgend jaar een succes wordt.

Hieronder de oorspronkelijke aankondiging (we hopen dat volgend jaar dit programma wel door kan gaan).

Lezerscommunity Hebban.nl, Bibliotheek Utrecht en de Stichting Fantastisch Genre slaan de handen ineen voor de Middag van het Fantastische Boek met een gevarieerd programma, waarin veel aspecten van de fantastische genres aan bod komen.

Programma

In de Grote hal van de bibliotheek aan de Neude vindt een openbare minimarkt plaats, met speculatieve boeken (van boekhandel Broese, de bibliotheek, kleine uitgeverijen en zelfpublicerende auteurs), (bord)speldemonstraties, cosplay en optredens. Daarnaast zijn er drie zalen ingericht voor het officiële programma tussen 15.00 en 19.00 uur.

In het Theater van Bibliotheek Neude wordt het programma geopend met een panelinterview met drie speculatieve auteurs:

Hebban-redacteur Martijn Lindeboom leidt het gesprek, dat zal gaan over schrijven, de speculatieve genres, contact leggen met de lezer en de toekomst van het fantastische genre in de Lage Landen.

Daarna spelen Joost Oomen en band Kruidkoek 'Tuut Tuut Kwantumschuim'. Deze sciencefictionvoorstelling probeert de ervaring van de grootste en de kleinste natuurkundige processen te ontsluiten voor het theaterpubliek. Waar echte sterrenkundigen wiskunde gebruiken om deze processen te beschrijven, gebruiken Kruidkoek en Joost Oomen taal en muziek. Het resultaat is een voorstelling die niet uitlegt hoe het werkt, maar laat voelen hoe het is om bij de grote verschuivingen in het heelal aanwezig te zijn.

Imagine Film Festival verzorgt een serie korte speculatieve films in de Filmzaal en directeur Chris Oosterom geeft uitleg en duiding.

In de Collegezaal kunnen bezoekers terecht voor een schrijfworkshop (door Rochita Loenen-Ruiz) en een panel over klimaatfictie (met Tais Teng, Johan Klein Haneveld en Roderick Leeuwenhart).

Foto: Joost Oomen en Kruidkoek, © Xanne Wijkamp

Uitreiking Harland Awards

De middag wordt afgesloten met de uitreiking van de Harland Awards 2021 in het Theater van 18.00 tot 19.00 uur. Hier wordt de shortlist van 15 inzendingen, de top 5 en de winnaar bekendgemaakt door de jury van de schrijfwedstrijd. De top 5 verhalen zal op Hebban gepubliceerd worden, de winnaar ontvangt daarnaast de hoofdprijs van 500 euro en eeuwige roem.

De voorselectie is inmiddels afgerond en de 15 beste verhalen zijn door naar de finalejury.

Kaartjes

Kaartjes voor het programma zijn nu al te koop bij Bibliotheek Utrecht. De kosten hiervoor zijn 10 euro, voor leden van de bibliotheek en deelnemers Harland Awards 2021 is dat 5 euro. De minimarkt in de hal is gratis toegankelijk. Mocht het evenement niet doorgaan vanwege corona(maatregelen) dan worden de kaartjes terugbetaald.

Uitslag en ebook

De volledige uitslag van de Harland Awards schrijfwedstrijd (190 inzendingen in 2021) wordt op zondag 20 februari 2022 op Hebban.nl bekendgemaakt. Tevens wordt dan het ebook met de vijf topverhalen gepubliceerd. Ook wordt het juryrapport, inclusief alle beoordelingen van de voorselecteurs, in de week na de bekendmaking aan alle deelnemers toegezonden.

Zilveren Strop schrijfwedstrijd

Inmiddels heeft de Harland Awards schrijfwedstrijd een tegenhanger in het thrillergenre: de Zilveren Strop! Deze schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door Hebban.nl in samenwerking met de Gouden Strop. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met die van de Harland Awards: maximaal 7.500 woorden, hoofdprijs 500 euro en publicatie van de top 5. Inzenden kan vanaf 1 februari 2022 via een formulier op Hebban.nl en de deadline is op zondag 27 februari.Over de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Afgelast: 19 februari 2022 Middag van het Fantastische Boek

 

Gerelateerd