Hebban vandaag

Lezen /

Scandi-noir van een Brit: lees een sneak preview van Will Deans 'De jacht'

door Hebban Crew 13 reacties
Dat Will Dean zich de Scandinavische thriller eigen heeft gemaakt, is niet zo vreemd: hij verhuisde voor de liefde naar Zweden en bouwde voor zijn gezin een huis op een afgelegen plek diep in de bossen. 'De jacht' is zijn debuut en het is nu in een Nederlandse vertaling van de hand van Catalien van Paassen en Willem van Paassen beschikbaar. Lees een sneak preview op Hebban!

Will Dean groeide op in de East Midlands in Engeland en ontmoette zijn Zweedse echtgenote tijdens zijn eerste week op de universiteit. Hij koos voor een studie rechten, maar zat toen eigenlijk al liever met zijn neus in de boeken. Een paar jaar na zijn afstuderen begon het dan ook te schuren. Hij reisde veel met zijn vrouw naar Zweden en toen hij een afgelegen stuk grond te koop zag staan, gooiden ze het roer om. Dean bouwde hun huis en om geld te verdienen repareerde hij horloges. Maar het schrijven van een boek begon zich al te roeren.

'Onvergetelijk, sfeervol, met een koppige, boeiende hoofdpersoon. Het veelbelovende begin van een geweldige serie.' – The Guardian

Dean debuteerde met Dark Pines, dat nu naar het Nederlands is vertaald als De jacht. De thriller verscheen in het Engels taalgebied in januari 2018, zodat Dean inmiddels al vier delen ver is met zijn dove hoofdpersonage Tuva Moodyson. Hij is momenteel bezig aan het vijfde boek. Dark Pines werd uit de zogenaamde 'slush pile' gevist bij de uitgeverij; manuscripten die op hoop van zegen opgestuurd worden. In een interview met The Guardian vertelt de auteur:

'[My publisher] took a real chance on it, because nobody knew who I was. And it's kind of an unusual book – a British writer writing a Scandinavian setting, a man writing a deaf woman. I think they had very modest expectations for it, and then luckily that word of mouth thing happened.'

De jacht

Horen
Tuva Moodyson, een dove verslaggever van een lokaal Zweeds krantje, is op zoek naar het verhaal dat haar carrière kan lanceren, in de hoop eindelijk het piepkleine dorp Gavrik te verlaten.

Zien
Twee lichamen liggen diep in de bossen bij een afgelegen Zweeds dorpje. Hun ogen ontbreken.

Zwijgen
Een web van leugens. Een onopgeloste moord van twintig jaar geleden.

Kan Tuva de moordenaar te slim af zijn voor ze diens laatste slachtoffer wordt? Ze wil het graag geloven. Maar daarvoor moet ze haar ergste angsten overwinnen en diep de bossen in trekken.

Over de serie

Hoewel dit voor ons pas de eerste thriller is van Dean, mogen we er met het vijffde deel in de maak wel van uitgaan dat de volgende boeken ook vertaald zullen worden. De serie draait om hoofdpersonage Tuva Moodyson en kent dankzij Deans voorliefde voor Zweden veel natuurbeschrijvingen en een duidelijke Scandinavische sfeer. Dat komt Tuva zelf niet bepaald uit; ze is namelijk geen fan van de wildernis.

Ook heeft ze maar weinig liefde voor Gavrik, het kleine en afgelegen dorp waar ze vandaan komt. Waar Will Dean ervoor koos om zijn drukke leven in Londen achter te laten om zich terug te trekken op het Zweedse platteland, uren verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp, is geesteskind Tuva het tegenovergestelde: zij wil het liefst zo snel mogelijk uit Gavrik weg. Maar laten de seriemoordenaars die Zweden teisteren haar wel zomaar gaan?

'Sfeervol, creepy en spannend. En Tuva is geweldig. Meer graag!' – C.J. Tudor, auteur van De krijtman

Will Dean over De jacht

De auteur is een echte vlogger; op zijn YouTube kanaal vind je video's vol handige tips en trucs voor (beginnende) auteurs, Q&A's over zijn werk en kijk op het schrijfproces, en overpeinzingen over uitstelgedrag. Daarnaast heeft hij ook aardig wat video's over het leven in de Zweedse wildernis. Onderstaande clip maakte hij voor de Zoe Ball Book Club, waarin hij vertelt over De jacht en er passages uit voorleest.

Leesfragment

Heb je zin om 2021 te beginnen met het eerste deel van een gloednieuwe reeks? Dan is De jacht van Will Dean een goede keus. Lees hieronder een sneak preview van de thriller en hou je ogen open op Hebban, want binnenkort volgt er een interview met de auteur.

Lees hier de eerste twee hoofdstukkenOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Scandi-noir van een Brit: lees een sneak preview van Will Deans 'De jacht'

 

Gerelateerd

Over

Will Dean

Will Dean

Will Dean groeide op in de East Midlands en had op achttienjarige leeftijd al in...