Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Schrijf je nu in voor de leesclub met 'Moresnet'

Een minilandje met een minilegertje, een eigen staatshoofd en 300 inwoners. Moresnet heeft daadwerkelijk bestaan. Heb jij nog nooit gehoord van dit landje aan de zuidgrens van Nederland? Philip Dröge schreef er een boek over. We gaan het bespreken in een Hebban Leesclub, waarvoor je je tot 9 maart kunt inschrijven. Doe je mee?

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).

Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet: Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

Lees hier een fragment

Doe je mee?

Wil jij meedoen aan deze editie van de Hebban Leesclub? Hebban geeft 15 exemplaren weg! Iedereen met een Hebban-account kan meedoen. Heb je die nog niet, dan meld je je toch even snel aan! Een Hebban-account is gratis. Je kunt je tot en met 8 maart inschrijven voor deze leesclub.

Ga naar de speciale leesclubpage voor MoresnetOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Schrijf je nu in voor de leesclub met 'Moresnet'

 

Gerelateerd

Over

Philip Dröge

Philip Dröge

Een vulkaan die de wereld verandert. Een foutje van een kaartenmaker waardoor ee...

Hebban Spots

Moresnet

32 volgers

Welkom bij de leesclub rond het boek Moresnet van auteur Philip Dröge (Uitgeverij Spectrum). We zijn op Facebook en Twitter te vinden op @hebbanleesclub, onze hashtag is #hebbanleesclub. Deze...

Gesponsorde boeken