Advertentie

Hebban vandaag

Kort nieuws /

Schrijfster verbiedt filmmakers gesjoemel met historische feiten

door Hebban Crew 1 reactie
De Britse schrijfster Philippa Gregory laat een clausule in toekomstige contracten opnemen, die filmmakers verbiedt om in een bewerking van een van haar boeken een loopje te nemen met historische feiten.

In 1987 debuteerde Philippa Gregory met de historische roman Wideacre, die het begin zou worden van een gelijknamige trilogie. Grote bekendheid verwierf ze met de ‘Tudor-reeks’ (2001-2008). Van het eerste deel, The Other Boleyn Girl (Nederlandse vertaling: De zusjes Boleyn) werd in 2003 door de BBC een televisiefilm gemaakt en in 2008 een gelijknamige bioscoopfilm. 

'Ik kan niet toestaan dat scenarioschrijvers veranderingen aanbrengen in de historie in de boeken', vertelde ze de BBC. 'Filmmakers kunnen soms niet de verleiding weerstaan om fictie en historische feiten te behandelen alsof ze een en hetzelfde ding zijn. Ik verzet me daartegen.' Wat haar betreft mogen filmmakers gerust het fictieve deel van een roman bewerken. Gregory maakte haar opmerkingen tijdens het Edinburgh International Book Festival waar haar mening over filmbewerkingen van romans werd gevraagd. 

De schrijfster zei verder dat het frustrerend is om te zien hoe de historische inhoud van haar romans geweld wordt aangedaan door filmmakers. 'En dat terwijl ik mij zoveel moeite heb getroost om de historie in de roman zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven.'

Bron: BBC
Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijfster verbiedt filmmakers gesjoemel met historische feiten

 

Gerelateerd

Over

Philippa Gregory

Philippa Gregory

Philippa Gregory (1954) is de succesvolste Engelstalige auteur van historische r...

Gesponsorde boeken