Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijfsters Niña Weijers en Elisabeth Lockhorn bekroond

door Hebban Crew 2 reacties
Niña Weijers en Elisabeth Lockhorn zijn in de prijzen gevallen. Weijers werd voor haar roman De consequenties bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2016. Lockhorn sleepte met haar biografie van Andreas Burnier de Henriëtte de Beaufort-prijs in de wacht.

'De schrijfster combineert op overtuigende manier twee elementen die in de hedendaagse literatuur niet vanzelfsprekend zijn: fantasie en vastberadenheid.' Dat zegt de jury van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs over de roman De consequenties van Niña Weijers. (foto). 'Ze creëert een geheel eigen wereld in deze kunstenaarsroman die op elke bladzijde waarde en franje, echt en kitsch, van elkaar probeert te scheiden en te doorgronden. De toon waarin Niña Weijers schrijft is helder, vanzelfsprekend, krachtig, spitsvondig, betoverend.’

De jury (voorzitter Kester Freriks en de leden Pia de Jong, Lieke Marsman, Gerard Raat en Yves T’Sjoen) heeft, zoals de reglementen voorschrijven, de roman De consequenties, een uitgave van Atlas Contact (2015), aan het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voorgedragen ter bekroning met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2016. Het bestuur heeft deze voordracht daadwerkelijk omgezet in een bekroning.

De in 1925 ingestelde onderscheiding is een aanmoedigings- dan wel stimuleringsprijs. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een auteur van wie in de voorgaande jaren de eerste publicatie is of de eerste twee publicaties zijn verschenen. De prijs bestaat uit een ‘object’ en 7.500 euro. Eerdere laureaten van de prijs in de categorie proza zijn onder anderen Merijn de Boer, Bert Natter, Erwin Mortier, Arthur Japin, Wessel te Gussinklo, Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion en Anna Blaman.

Het bestuur heeft ook de voordracht gevolgd van de jury van de Henriëtte de Beaufort-prijs 2016. Deze jury (voorzitter Rick Honings en de leden Manu van der Aa, Elsbeth Etty, Jaap Goedegebuure en Kris Humbeeck) droeg de biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld van Elisabeth Lockhorn ter bekroning voor. De in 2004 ingevoerde prijs is bestemd voor een biografie of autobiografie, afwisselend van een Nederlandse en een Vlaamse auteur. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro.

'Uiterst relevant voor het begrijpen van dit karakter is ook de manier waarop Lockhorn ingaat op de strijd die de schrijfster Burnier al vroeg is aangegaan met de haar opgelegde vrouwelijke identiteit', schrijft de jury. 'De dwingende noodzaak om daar zo jong voor uit te komen, heeft haar op alle andere gebieden de moed gegeven om voor zichzelf uit en op te komen.'Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijfsters Niña Weijers en Elisabeth Lockhorn bekroond

 

Gerelateerd

Over

Niña Weijers

Niña Weijers

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin...

Gesponsorde boeken