Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijfwedstrijd: sPEAK gaat naar Mars

Op 17 mei om middernacht is de deadline voor de supersnelle sciencefictionschrijfwedstrijd van sPEAK. Op 19 mei vindt in Theaterzaal CAPSLOC in Capelle aan den IJssel de speciale SF-editie van sPEAK plaats. Een paar vragen aan organisator Miranda de Haan.

Hebban Fantasy (HF): Wat is sPEAK precies?

Miranda de Haan (MdH): sPEAK is een open podium voor schrijvers, dichters, woordkunstenaars & songwriters in Capelle aan den IJssel. De editie van 19 mei is de zestiende editie. sPEAK wordt mogelijk gemaakt door CAPSLOC Cultuurpodium en CAPSLOCs crew, die grotendeels bestaat uit vrijwilligers. CAPSLOC heeft met haar crew technische en creatieve talenten uit de regio aan zich verbonden, die zich inzetten voor de gehele programmering van CAPSLOC onder de artistieke leiding van CAPSLOCs programmeur, Desiree Bellaard. Bij sPEAKs edities zijn CAPSLOCs fotografen aanwezig, licht en geluidsmensen en een DJ die de optredens muzikaal omlijst. Foto's worden na elke editie gedeeld via sociale media, zowel door CAPSLOC als sPEAK. De maandelijkse sPEAKs zijn gratis toegankelijk voor publiek én deelnemers.

Hebban Fantasy (HF): Waarom een sciencefiction-editie?

MdH: Bibliotheek aan den IJssel lanceert met haar digitale etalage 'A room with a view', het thema 'Voorwaarts Mars'. Zo'n tot de schrijversverbeelding sprekend thema schreeuwde natuurlijk om een samenwerking. Omdat sPEAK ook graag ruimte geeft aan schrijvers die eigen, al gepubliceerd werk willen komen presenteren, heeft sPEAK deze editie vanuit het thema Mars nog wat breder getrokken. Vandaar: de sciencefiction-editie. Wie deze editie graag vijf minuten podiumtijd wil om een eigen roman binnen het genre onder de aandacht te brengen, mag speak@capsloc.nl een mailtje sturen o.v.v. 'podiumplaats'. Voor dergelijke boekpresentaties d.m.v. het voorlezen van een kort fragment, houdt sPEAK trouwens iedere editie enkele podiumplaatsen gereserveerd.

HF: Hoe werkt de schrijfwedstrijd? Het is vlak voor de deadline, heeft het nog zin om mee te doen?

MdH: De schrijfwedstrijd is een flitswedstrijd, met een maximale inzendtermijn van één week. Om de deelnemer tegemoet te komen heeft sPEAK het woordental laag gehouden, met minimaal 150, maximaal 250 woorden. Als extra steuntje geeft sPEAK thematips om de inspiratie sneller op gang te helpen. Voor sPEAk heeft de snelheid van de wedstrijd nog een extra charme: optreden met eigen werk is voor de schrijver tenslotte ook anticiperen, een korte lijn creëren naar de lezer en luisteraar, het publiek. En, sPEAK heeft met 16 edities ondertussen een grote achterban van schrijvers in allerlei genres en disciplines opgebouwd, tot ver buiten de regio. Daarbij zijn er ook, die te ver van Capelle aan den IJssel wonen om de maandelijkse edities te kunnen bezoeken. Deze editie krijgt iederéén dus d.m.v. de schrijfwedstrijd een kans om hun tekst een plaats in sPEAKs line-up geven, van Groningen tot Vlaanderen, van Capelle aan den IJssel tot ... Mars.

HF: Wat is het thema?

MdH: sPEAK heeft met 'in sterrenstof' het thema verbonden aan dat van bibliotheek aan den IJssel. SPEAK, de deelnemers en het publiek reizen naar Mars.

HF: Wat verwacht je van de inzendingen?

MdH: Dat de inzending wordt aangeleverd volgens de gegeven voorwaarden, die zijn te vinden in het evenement.  In die voorwaarden vraagt sPEAK ook om een biografie van maximaal vijf regels. Op het podium presenteert de schrijver niet alleen het eigen werk, maar ook zichzelf en een beknopte biografie helpt daarbij. sPEAK gaf deze week al een format als thema-tip: denk aan een film die start met een proloog, de tekst rollend over het scherm. (A long time ago, in a galaxy, far far, away…), maar andere interpretaties leest sPEAK ook graag.

HF: Wat kun je winnen?

MdH: De genomineerden winnen een podiumplaats op dinsdag 19 mei. Indien zij niet aanwezig kunnen zijn, wordt hun inzending voorgelezen door de enthousiaste organisatie. De winnende inzending krijgt een feature in de filmimpressie, als intro. De naam van de auteur wordt vermeld in de credits. De filmimpressie wordt geplaatst in de digitale etalage van de bibliotheek, de websites van CAPSLOC, de Bibliotheek, en door sPEAK gedeeld via sociale media. De winnaar van die eerste plaats wordt bekend gemaakt tegelijk met de lancering van de impressie, naar verwachting is dat eind mei.

HF: Wie leest en beoordeelt de inzendingen? 

MdH: Dat zijn de volgende personen:

Miranda de Haan – Schrijfster, literair programmeur, initiator en organisator van sPEAK open podium, bij CAPSLOC Cultuurpodium, winnares voordrachtwedstrijd 'Verzet je zinnen' i.s.m. centrale bibliotheek Rotterdam, 2015.

Esa Denaux – sPEAKer van het eerste uur en winnares eerste en tweede prijs Trek Sagae 2013, negende plaats Paul Harland prijs 2013, eerste prijs George Orwell wedstrijd, Schrijven Online en winnares publieksprijs Write Now! 2014.

De eerste plaats wordt uit de genomineerde inzendingen gekozen door:

Paul van Venrooij – voltooide de studie Art en Media Management aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht, in 2014. Produceerde de film ‘Waterdagen’ en vier korte historische films. Daarnaast werkte Paul voor het kinderprogramma ‘Koekeloere’, is hij producent bij de film ‘De jongen in mij’, assisteerde hij bij verschillende televisieprogramma’s. Paul is als productieleider en als filmmaker verbonden aan CAPSLOC.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Schrijfwedstrijd: sPEAK gaat naar Mars

 

Gesponsorde boeken