Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver en dichter Eriek Verpale overleden

De Belgische auteur en dichter Eriek Verpale is op 63-jarige leeftijd overleden. Bij het publiek was hij vooral bekend als schrijver van de brievenroman Alles in het klein (1990), dat werd bekroond met de NCR-prijs voor literatuur. Volgens het magazine Knack werd Verpale dood in zijn huis aangetroffen.

Eriek Verpale, of Eric Verpaele, zoals zijn echte naam luidde, werd op 2 februari 1952 geboren in Zelzate. Hij werd opgevoed door zijn uit Litouwen afkomstige joodse overgrootmoeder, die naast hem woonde. Hierdoor werd zijn belangstelling gewekt voor de joodse cultuur. Verpale bleef zijn leven lang bijzonder gefascineerd door het jodendom.

Verpale was vooral bekend als schrijver van de brievenroman/verhalenbundel Alles in het klein (1990). Voor dat boek kreeg hij de NCR-prijs, toen de belangrijkste Vlaamse boekenprijs. Daarna volgde Olivetti 82 (1993), dat populair werd in de toneelversie met Bob De Moor. Het werd later twee maal verfilmd (foto).

Enkele jaren geleden publiceerde Verpale nog gedichten in Het Liegend Konijn, de Poëziekrant en De Brakke Hond en op de poëziesite Contrabas. Hij heeft nog meerdere gedichten en proza plus eindeloze dagboeknotities nagelaten.

(Bron: VRT)Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijver en dichter Eriek Verpale overleden

Gesponsorde boeken