Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver en neuroloog Oliver Sacks (82) overleden

door Jean-Paul Colin 5 reacties
De Britse hoogleraar neurologie Oliver Sacks is gisteren in New York overleden. Begin dit jaar maakte hij bekend dat hij terminale kanker had met tumoruitzaaiingen in zijn lever.

Sacks, in 1933 geboren in Londen, woonde al sinds 1965 in New York en had daar een eigen praktijk. Hij was een van ’s werelds bekendste auteurs over het brein. In boeken als De man die zijn vrouw voor een hoed hield, Musicofilia  en Een antropoloog op Mars  beschreef hij met de nodige humor de meest vreemde gevallen uit zijn vakgebied.

Een van de boeken waarmee hij naam maakte was Ontwaken in verbijstering (1973). Hierin beschrijft hij patiënten die lijden aan een zeldzame slaapziekte en al tientallen jaren in een comateuze toestand verkeren. Sacks wist ze bij te brengen met een experimentele drug, maar die had maar tijdelijk effect. Het boek werd in 1990 verfilmd als Awakenings, met Robin Williams als Sacks.

In Nederland is Sacks ook bekend door zijn bijdrage aan de VPRO-televisieserie Een Schitterend Ongeluk  van Wim Kayzer die in 1993 werd uitgezonden. Daarin gaven zes wetenschappers hun visie op hun werk en de wereld met als hoofdvraag wat de wetenschap ons eind twintigste eeuw heeft gebracht; kennis of ook begrip?

De afgelopen tien jaar verslechterde Sacks gezondheid. In 2005 verloor hij een groot deel van zijn gezichtsveld door een melanoom in zijn rechteroog. In februari van dit jaar schreef hij in een brief aan The New York Times dat het melanoom was uitgezaaid naar de lever en hij de rest van zijn leven in maanden telde.

Oliver Sacks werd 82 jaar oud.

Bron: NOSOver de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Schrijver en neuroloog Oliver Sacks (82) overleden

 

Gerelateerd

Over

Oliver Sacks

Oliver Sacks

Oliver Sacks (Londen, 1933 - New York, 2015) studeerde medicijnen in Oxford, woo...

Gesponsorde boeken