Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver Frank Martinus Arion overleden

door Hebban Crew
De Nederlands-Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion (78) is overleden. Hij stierf in de nacht van zondag op maandag in het ziekenhuis van Willemstad. Hij was al enige tijd ziek. Arions beroemdste boek is zijn debuutroman Dubbelspel uit 1973. Arion schreef zowel in het Nederlands als het Papiaments.

Dubbelspel gaat over het leven op Curaçao. Winnen en verliezen zijn in de roman een zaak van leven en dood, en dat wordt gesymboliseerd door het dominospel dat de personages met elkaar spelen. Arion won er de Van der Hoogtprijs mee. Het daarmee gewonnen geld gaf hij aan een organisatie tegen de apartheid in Zuid-Afrika. 

Arions debuutroman was in het najaar van 2006 speerpunt van de CPNB-campagne Nederland leest. Dubbelspel werd gratis via de bibliotheken en boekhandels verspreid in een oplage van 700.000 exemplaren. De roman wordt binnenkort verfilmd door de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson onder de titel Double Play. Eind november gaan de opnames van start.

Frank Martinus Arion was politiek zeer actief en steunde de onafhankelijkheidsstrijd. Ook was hij een warm pleitbezorger van het Papiaments. Over de oorsprong van deze taal schreef hij een dissertatie waarop hij aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde.

In 1992 werd de auteur Ridder in de orde van Oranje-Nassau. In december 2008 maakte hij bekend zijn lintje terug te willen geven aan de Staat der Nederlanden, omdat hij meent dat Nederland bezig is aan een herkolonisatie van de Antillen, door sanering van de Antilliaanse schulden te koppelen aan meer justitiële controle.

Naast romans schreef Frank Martinus Arion verhalen, poëzie en essays. Zijn laatste publicatie, zijn verzamelde gedichten, verscheen onder de titel Heimwee en de ruïne in 2013.Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijver Frank Martinus Arion overleden

 

Gerelateerd

Over

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion is een Nederlands-Antilliaanse schrijver, dichter en taalwe...

Gesponsorde boeken