Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver Jim Harrison overleden

De Amerikaanse schrijver Jim Harrison is zaterdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever bekendgemaakt.

Jim Harrison, bijgenaamd 'Big Jim', werd gerekend tot een van de grootste nog levende schrijvers. Veertien van romans werden in meer dan 25 talen vertaald. Harrisons werk werd wel eens vergeleken met dat van giganten als William Faulkner en Ernest Hemingway.

Twee van Harrisons romans kregen een vervolg op het witte doek: Revenge (1999) en Legends of the Fall (1994). Hij schreef ook (mee) aan het scenario voor de films Cold Feet (1989) en Wolf (1994). Het verhaal gaat dat hij Legends of the Fall, een verzameling van twee verhalen en een kortverhaal, in één weekend schreef, ingesneeuwd in een blokhut. Zijn bekendste niet-verfilmde roman is True North, over een houthakkersgezin dat uiteenvalt door het alcoholisme en de amoraliteit van de pater familias.

Harrison besloot auteur te worden nadat hij bij de vogeljacht van een klip was gevallen. Harrison schreef ook poëzie en non-fictie. Hij beschouwde zichzelf als 'de meest Franse van alle Amerikaanse schrijvers'.

Harrison verloor het zicht in zijn linkeroog als gevolg van een ongeluk in zijn kinderjaren. Hij overleed in zijn huis in Arizona; het is niet bekendgemaakt waaraan hij is overleden.

(Bronnen: NOS.nl, de Morgen)


Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijver Jim Harrison overleden

 

Gesponsorde boeken